În acest moment, România are 5.502 consultanți fiscali. Dintre aceștia, activi sunt exact 4.135. Guvernul are însă un plan măreț: vrea să angajeze 35.000 de consultanți fiscali, care urmează să „gestioneze toate problemele fiscale ale unei gospodării“. Rolul lor cel mai important este să completeze și să depună declarațiile de venit global în numele membrilor unei „gospodării“.
Cel puțin acestea sunt informațiile publicate pe pagina de Facebook a ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu. Tot de aici mai aflăm și alte lucruri interesante, curioase sau hazlii. Astfel, zice ministrul, acest profesionist va fi un „medic fiscal de familie – la fel cum medicul de familie se ocupă de problemele de sănătate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale. „Pe lângă completarea și depunerea declarației anuale de venit pe gospodărie, consultantul fiscal „are ca sarcină efectuarea plăților tuturor obligațiilor fiscale ale membrilor familiei către administrațiile și instituțiile publice centrale sau locale. Vor înlocui definitiv ghișeele pentru persoanele fizice“, plusează Vasilescu. Normal, toate acestea nu au mare legătură cu ceea ce face în prezent un consultant fiscal.
De altfel, Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, pune niște semne de întrebare chiar înainte de a apărea aceste idei năstrușnice. Astfel, spune el, până la situația consultantului fiscal avem problema administrării unui număr imens de declarații. „Principala problemă nu e neapărat de număr de consultanți, ci de capacitatea ANAF să gestioneze un astfel de mecanism. Deși se intenționează să fie diverse activități transferate către zona consultanților fiscali, un efort considerabil va fi în zona administrării fiscale. Nu poate consultantul să substituie cu totul ceea ce ar trebui să facă ANAF, poate să substituie partea de asistență în completare, care e doar o mică parte din ceea ce înseamnă impozit pe venitul global“, explică Manolescu. Cu toate acestea, ministrul Muncii lasă impresia că Guvernul s-a gâdit la toate. Astfel, un consultant fiscal va gestiona circa 200 de gospodării în urban și circa 250-300 în mediul rural, iar „plata va fi asigurată de către Guvern, după modelul medicilor de familie.“
Consultatul ar urma să aibă trei surse de venit, care îi pot asigura o sumă totală de până la aproximativ 10.000 lei/lună: un venit per capita, corespunzător numărului de persoane din gospodăriile pe care le gestionează, un venit din comisioanele încasate pentru plățile făcute în numele gospodăriilor către instituțiile publice de stat (cuprins între 2% și 5% din valoarea plății) și un venit din comisioanele plătite în numele gospodăriilor către diverși operatori privați, cum ar fi furnizorii de utilități. „Venitul mi se pare atractiv. Probabil acesta a fost și motivul care a contribuit la numărul mare de telefoane pe care le-am primit în ultimul timp la Camera Consultanților Fiscali. Sună tentant, dar rămâne de văzut dacă așa ceva este posibil. Costul cu un astfel de mecanism de plată de la buget a unor persoane care să ofere asistență mi se pare mult prea mare comparativ cu avantajul pe care îl obține statul“, explică Dan Manolescu.
„Impozitul pe venit aduce la buget – astăzi, cu 16% – 29,8 miliarde de lei, din care 24,7 miliarde sunt din impozit pe salariu. Dacă introducem impozitul 0/10 și eliminăm impozitul pe dividende, vom rămâne cu 18 miliarde. Ne spune ministrul de Finanțe că planul este să crească costurile de administrare cu vreo 700 milioane de euro ca să administreze o scădere de venit de zece miliarde de lei?“, se întreabă, retoric, și avocatul de business Gabriel Biriș.
„Nu vor exista costuri suplimentare, pentru că se va reduce personalul de la ghișeele instituțiilor publice“, vine răspunsul incredibil pe pagina de Facebook al ministrului Muncii. Oricum, lăsând la o parte impactul bugetar, care, se vede, nu a fost calculat, rămâne discuția cu privire la viitorul profesiei de consultant fiscal. În acest moment, nu oricine poate să devină consultant fiscal: trebuie să îndeplinească mai multe condiții și să treacă un examen foarte complicat. Proiectul Guvernului vorbește despre „cei sectorul de stat și din rândul absolvenților care vor fi atestați pentru această profesie“, lucru care arată că actuala reputație de care se bucură consultanții va deveni, în scurt timp, istorie.
Mai mult, există riscul ca actualii consultanți fiscali să fie obligați să presteze servicii pe care acum nu și le pot imagina. „Este extrem de important care vor fi atribuțiile consultanților fiscali și dacă întocmirea declarațiilor fiscale va reprezenta o opțiune sau o obligație a acestora. Totuși, întrebarea cred că nu-și are rostul, deoarece profesiunea de consultant fiscal este una liberală, iar noi trăim într-o societate liberă și democratică“, încheie, optimist, consultantul fiscal Dragoș Pătroi.
5.502 de consultanți fiscali sunt certificați în România
În ultimele zile am primit foarte multe telefoane la Cameră: oamenii ne întrebau când avem un nou examen.
Dan Manolescu, președinte Camera Consultanților Fiscali