O ordonanta de guvern infiinta, in toamna trecuta, profesia de consultant fiscal, urmand ca in termen de 60 de zile de la publicare sa fie creat forul ce ar fi autorizat persoanele dornice sa practice aceasta activitate. Camera Consultantilor Fiscali nu exista nici pana la aceasta ora. Consultantii fiscali asijderea. Atributiile lor figureaza acum in fisa postului expertilor contabili. Finalul luptei dintre Ministerul Finantelor Publice, initiator al legislatiei consultantei fiscale, si Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) va decide soarta acestei profesii.
Activitatea de consultanta fiscala consta in acordarea de asistenta de specialitate la intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, precum si in alte probleme fiscale si creante bugetare (amenzi, penalitati si majorari). Consultantul isi reprezinta clientii in relatiile cu Fiscul. Pentru a deveni consultant fiscal, se sustine un examen la Ministerul Finantelor Publice. O data obtinut certificatul profesional, urmeaza inregistrarea la Camera Consultantilor Fiscali, care elibereaza carnetul profesional. Fara acesta nu se poate profesa. Aceasta este teoria, fara corespondent in practica, deoarece Camera Consultantilor Fiscali nu a fost infiintata, desi data limita a expirat de mai bine de jumatate de an. si cum Ministerul Finantelor Publice refuza sa comenteze, ne-am adresat CECCAR, ai carui membrii, contabili autorizati si experti contabili, ar trebui sa devina consultanti fiscali.
Din perspectiva presedintelui CECCAR, legiferarea profesiei de consultanta fiscala este rezultatul activitatii grupurilor de interese din Ministerul Finantelor. Miza este separarea acestei activitati de expertiza contabila si introducerea ei sub controlul statului. Marin Toma afirma ca prin reglementarea consultantei fiscale are loc „nationalizarea activitatii de expertiza contabila”. Acum expertii contabili sunt membri CECCAR, organism independent, fara legaturi cu ministerul condus de Mihai Tanasescu. Consultantii fiscali vor face parte din Camera Consultantilor Fiscali, subordonata ministerului. „Asta inseamna ca cel ce va acorda clientilor sfaturi referitoare la cum poate fi usurata povara fiscala, va da apoi raportul Fiscului”, sustine Marin Toma. Pozitia sa nu este infirmata de Finante. In lipsa unei precizari din partea ministerului, concluzia ar putea fi ca pentru mediul de afaceri, cu sau fara consultanti fiscali, situatia este aceeasi.

Ce ar trebui sa faca un consultant fiscal

· asista clientii (persoane fizice/juridice) in intocmirea declaratiilor de impozite si taxe;
· reprezinta clientii in relatiile cu Fiscul;
· consiliaza clientii in legatura cu orice problema de fiscalitate.