Consultanţii fondurilor UE aşteaptă dividendele crizei

Dificultăţile clienţilor în criză se traduc în şanse de creştere a afacerilor şi chiar de mărire a echipelor pentru firmele care oferă consultanţă în obţinerea de finanţări nerambursabile. Firmele de consultanţă sunt printre puţinele care mai fac angajări în prezent. Dacă unele caută specia­lişti de valoare pentru consultanţă şi strategie, altele se orientează spre studenţi care să se ocupe de dezvoltarea site-urilor şi de partea de comunicare. „Cu sigu

Dificultăţile clienţilor în criză se traduc în şanse de creştere a afacerilor şi chiar de mărire a echipelor pentru firmele care oferă consultanţă în obţinerea de finanţări nerambursabile.

Firmele de consultanţă sunt printre puţinele care mai fac angajări în prezent. Dacă unele caută specia­lişti de valoare pentru consultanţă şi strategie, altele se orientează spre studenţi care să se ocupe de dezvoltarea site-urilor şi de partea de comunicare. „Cu siguranţă, anul acesta ne vom mări echipa. Încercăm să profităm de mutaţiile care au avut loc în piaţă şi să atragem în echipa noastră persoane cu experienţă“, susţine Dragoş Pâslaru, general manager al companiei GEA Strategy&Consulting.

Şi Structural Consulting Group caută experţi pe anumite proiecte, dar şi tineri absolvenţi care să gestioneze un nou site dedicat finanţărilor europene, portal ce va fi lansat în luna martie. „La sfârşitul acestei luni, vom anunţa posturile disponibile. Intenţionăm să mărim şi numărul de birouri din ţară şi, implicit, numărul de consultanţi. Vom face şi angajări, dar vom încheia şi contracte de colaborare“, spune Szabolcs Ilyes, country manager PNO Consultants. Firma a fost înfiinţată în urmă cu 25 de ani în Olanda şi are în prezent birouri în 13 ţări, printre care şi România.

Mobilizarea de forţe are o miză pe măsură: peste trei miliarde de euro alocate anul acesta prin intermediul instrumentelor structurale şi circa 1,3 miliarde de euro pentru agricultură, dezvoltare rurală şi pescuit. „În momente de criză, e mare nevoie de finanţare nerambursabilă şi a crescut simţitor cererea pentru consultanţi“, spune Dragoş Jaliu, partener în cadru Structural Consulting Group.

Specialiştii firmelor de consultanţă consideră că 2010 va fi anul în care se vor depune cele mai multe cereri de finanţare, dar aceasta nu va însemna şi o creştere a sumelor plătite beneficiarilor.

Dificultăţi

Dragoş Pâslaru se te­me că ar putea apărea probleme în implementarea proiectelor. Pe de o parte, băncile trebuie să dea drumul la credite, astfel încât companiile să poată implementa aceste proiecte. Pe de altă parte, Autorităţile de Management şi Organismele Intermediare ar trebui să aibă capacitatea de a asista beneficiarii pentru a-şi putea deconta cheltuielile. Şi controlul pe teren ar putea întârzia derularea unor programe. „Dosarele sunt verificate de Organismele Intermediare şi apoi sunt transmise la Autorităţile de Management, care la rândul lor verifică selectiv proiectele. Dacă se constată că multe dintre dosare prezintă neregularităţi, controlul este extins la toate proiectele, ceea ce implică o decalare a termenelor“, explică Pâslaru. De exemplu, în perioada 2000-2004, după aderarea celor zece state, circa 30% din proiectele aflate în implementare în aceste ţări nu au respectat regulile şi nu au putut deconta plăţile făcute. Însă, state ca Ungaria şi-au asumat în această perioadă riscul de a relaxa condiţiile de finanţare a proiectelor depuse de IMM-uri. „Au mers pe principiul că în 2009, fiind un an de criză, plăţile trebuie să fie făcute indiferent dacă în următorii ani vor trebui să dea banii­ ­înapoi“, completează managerul GEA. În opinia lui Florin Bănăţeanu, director advisory service  la KPMG, anul acesta se va îmbunătăţi gradul de absorbţie a fon­durilor UE şi se va flu­­idiza procesul de primire şi evaluare a cererilor de finanţare. În plus, potenţialii beneficiari s-au familiarizat cu limbajul „de Bruxelles“, motiv pentru care va creşte calitatea cererilor de finanţare şi va scădea procentajul de proiecte respinse.

Pentru country managerul PNO, marea necunoscută a anului este procedura de acordare a ajutoarelor de minimis, dar şi modul în care vor putea fi accesate cele 220 de milioane de euro destinate firmelor aflate în dificultate din cauza crizei. Ilyes susţine că Executivul ar trebui să regândească modul în care vor fi alocaţi banii şi să ţină cont că anumite măsuri sunt mai solicitate decât altele care au bugete supradimensionate.

Tendinţă
Plăţile care se vor face în 2010 din fondurile europene vor creşte substanţial faţă de cele efectuate anul trecut

Provocările anului

Szabolcsz Ilyess
Country manager, PNO Consultants

Sunt semne că anumite programe vor începe să funcţioneze. Se vor primi foarte multe cereri de finanţare, dar acest lucru nu înseamnă neapărat şi o creştere semnificativă a gradului de absorbţie.

Dragoş Jaliu
Partener, Structural ­Consulting Group

Trebuie rezolvată urgent problema resur­selor umane la Autorităţile de Manage­ment şi Organismelor Intermediare. Mulţi angajaţi au plecat în mediu privat.

Dragoş Pâslaru
General manager, GEA Strategy&Consulting

Provocarea pentru 2010 nu e legată de contractare, ci de implementarea proiectelor şi verificarea lor pe teren. Există riscul ca multe firme să facă cheltuieli şi ulterior să nu le poată deconta.

Florin Bănăţeanu
Director Advisory Service, KPMG

Având în vedere că în 2009 am câştigat împreună cu partenerii un număr important de proiecte, Departamentul sector public şi fonduri UE se va mări corespunzător naturii şi volumului de lucru.