Piata de consultanta pentru proiecte realizate cu fonduri europene are un potential imens si riscuri pe masura

Companiile specializate in dosare pentru finantare sunt o specie care creste intr-un an cat altele in zece. Ele sunt totusi amenintate de pestii cei mari, firmele multinationale care au mirosit oportunitatile din Romania.




Atat consultantii cei mici, cat si cei mari sunt de acord ca piata va creste exponential in urmatorii ani. In primul rand, datorita programelor finantate cu fonduri structurale, care vor fi disponibile dupa 2007. Avand in vedere ca, timp de cativa ani, acestea vor exista in paralel cu programele de preaderare (Phare, ISPA, SAPARD), consultantii vor avea multa treaba in Romania.
O cifra de afaceri de cateva zeci de mii de euro, patru sau cinci proiecte castigate anual, trei sau patru angajati. Acesta poate fi “portretul robot” al majoritatii consultantilor pe finantari din Romania. “Am inceput, acum cativa ani, cu un singur angajat. Acum avem 11 si o cifra de afaceri de 500.000 RON si multe proiecte castigate la Phare si SAPARD”, spune Catalin Balasescu, director executiv al firmei Expert Consulting din Timisoara.


Din totalul veniturilor, circa 40%, adica aproximativ 55.000 de euro, provin numai din proiecte de finantare realizate pentru diferiti beneficiari. Dupa baza de date existenta pe portalul www.finantare.ro si estimarile noastre, circa 400 de firme din Romania se pot lauda cu performante asemanatoare. Concurenta pe piata nu este, pentru moment, ucigatoare. Cu toate acestea, mai spune Balasescu, “Am inceput sa simtim intrarea pe piata a unor jucatori importanti din tarile vestice. Spre exemplu, a firmei DGE Bruxelles”, adauga Balasescu. Compania mentionata detine 300 de birouri in sase tari europene. “Multinationalele fac un studiu al oportunitatilor pe piata romaneasca. Activitatea firmelor mici va fi afectata in masura in care nu se vor adapta standardelor UE”, spune Slawomir Pawluk, directorul DGE Bruxelles. si alta companie de dimensiune mare, Romair Consulting, cu o cifra de afaceri de aproape 3 milioane de euro, considera “va fi foarte dificil ca micro-firmele cu unu-doi angajati sa supravietuiasca, deoarece fizic nu pot realiza proiecte de anvergura”, transmite Gheorghe Boeru, directorul Romair.
Dupa estimarile noastre, pe piata de consultanta de finantari se “invart” anual circa 50 de milioane de euro.




Putem considera ca suma se va tripla incepand cu 2007, datorita celor circa trei miliarde de euro pe care Romania le va primi anual sub forma de fonduri structurale. In prezent, nu exista nici o regula stabilita pentru piata de consultanta, in general. Luand in considerare avantul deosebit pe care-l va lua acest domeniu in urmatorii ani, Ministerul Integrarii Europene a demarat un proiect, “Servicii de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor”, menit sa organizeze putin lucrurile. Astfel, vor fi selectate la nivel national, “in principiu, un numar de 24 de companii care vor fi instruite pentru a atinge anumite standarde de calitate in furnizarea serviciilor”, explica Leszek Jakubowski, coordonatorul echipei din partea Enterprise PLC, care asigura asistenta tehnica pentru proiect. Aceste companii se presupune ca vor deveni, in urma includerii in proiect, un etalon pentru piata de consultanta si se vor constitui intr-o asociatie denumita “Reteaua Organizatiilor de Consultanta in Afaceri – ROCA”. In opinia firmelor mici, reteaua va include numai companii purternice, iar cele mici vor ramane pe dinafara. Jakubowski nu este tocmai de aceeasi parere. “Firmele mici si expertii independenti isi vor gasi oricand locul pe piata. Depinde de ei. Noi intentionam sa ridicam standardele in domeniul serviciilor de consultanta”, conchide expertul.


Cum ajungi consultant

• Consultantii care au castigat numeroase proiecte de finantare spun ca “am invatat scriind proiecte”.


• O parte dintre ei au lucrat o vreme in institutii de stat unde au invatat mecanismele gestionarii programelor europene, altii, avand cunostinte de business, au participat la cursuri specializate in domeniul finantarilor


• Cei interesati pot urma cursurile postuniversitare sau programele de master in acest domeniu ale universitatilor de profil economic. Mai exista si traininguri organizate de ONG-uri sau alte companii de consultanta.


Polonia ia crema finantarii

Potentialul important al pietei romanesti de consultanta dupa anul 2007 este o replica palida a celei poloneze. Cel mai “finantat” nou stat membru atrage, ca mierea mustele, companii dornice sa faca profituri din comisioanele de consultanta si de succes.
Fonduri structurale in valoare de 8,35 miliarde de euro, carora li se adauga fonduri de coeziune ce se ridica la circa 4,20 de miliarde de euro – aceasta este suma pe care Polonia o incaseaza, in regim de cofinantare, de la bugetul Uniunii Europene in perioada 2004-2006 si care face din aceasta tara cel mai mare recipient de fonduri europene din randul fostelor state central si est-europene. Ungaria, Slovacia, Slovenia, Republica Ceha, Malta, Cipru, Lituania, Letonia si Estonia incaseaza in aceasta perioada 47,59% din fonduri, Poloniei revenindu-i 52,41%. Iar urmatorii sase ani vor fi si mai bogati in fonduri, intre 2007-2013 in tara urmand sa intre 336,3 miliarde euro. Toti acesti bani exista in propunerea de buget a Comisiei Europene si devin realitate cu doua conditii: ajungerea la un compromis bugetar intre statele membre si existenta proiectelor de finantare.




Bugetul comunitar va fi in cele din urma votat, sub o forma sau alta. Ramane cea de-a doua conditie si nu este surprinzator, in acest context, ca marile companii de consultanta europene au inclus Polonia pe prima pozitie in strategia lor de acaparare a pietei Estului. Pentru ca, indiferent daca proiectele pe care le realizeaza la comanda clientului sunt sau nu pe placul Comisiei Europene in vederea finantarii, un profit minim este asigurat prin taxa de consultanta. si cum nici o firma serioasa nu agreeaza esecurile in cartea sa de vizita, se presupune ca acestui profit minim i se adauga comisioane de succes consistente. Perspectiva financiara atractiva a facut ca pe piata poloneza a consultantei sa activeze circa cinci mii de firme, majoritatea nationale. Ca afacerea este profitabila, o demonstreaza statisticile oficiale. Numai anul trecut au fost organizate 11 mii de licitatii de proiecte cu finantare europeana, iar cei ce si le-au adjudecat, ca urmare a consultantei primite, au fost firme poloneze (11,43%), olandeze (1,5%), britanice (26,6%), germane (30,37%) si daneze (10,2%). Principalele destinatii ale fondurilor europene atrase au fost achizitionarea de bunuri (60%) si servicii (37%), doar 3% intrand in sectorul constructiilor.