Nu e voie să consumi băuturi pe domeniul public

Consumul de băuturi alcoolice în parc, ori în apropierea chioșcurilor este o practică des întâlnită la noi. Nu toată lumea știe că acest lucru reprezintă o contravenție și se pedepsește cu amendă. Iar sumele nu sunt deloc mici. Fapta este sancționată de Legea 61, dar multe amenzi ajung să fie contestate în instanță. De multe ori, amenda a fost transformată în avertisment.

Un caz de consum de alcool pe domeniul public s-a judecat în Brașov. Un bărbat care a fost amendat cu 500 de lei pentru că a consumat alcool în fața unui supermarket. A contestat sancțiunea în instanță. El a cerut transformarea sancțiunii în avertisment pentru că „recunoaște comiterea faptei”. Și pentru că „este o persoană cu posibilităţi materiale reduse, ce are şase copii minori în întreţinere”.

Judecătoria Brașov a admis cererea și a transformat amenda în avertisment. Magistrații au arătat că bărbatul „poate să-şi regleze conduita şi să nu mai săvârşească pe viitor astfel de fapte contravenţionale chiar şi în lipsa aplicării unei amenzi”.

Într-un alt caz, un bărbat din Timișoara, care a consumat bere în Piața 700 din oraș, a fost amendat de Poliția Locală cu suma de 100 de lei. Și în acest caz, judecătorii au transformat amenda în avertisment.

Și vânzarea de alcool minorilor este pedepsită

Altfel, legea care interzice consumul de alcool pe domeniul public este reglementată de art. 2 pct. 23 din Legea nr. 61/1991.

„Constituie contravenţie (…) consumul de băuturi alcoolice în următoarele locuri publice: pe drumuri publice, parcuri, stadioane (…) sau alte locuri prevăzute de lege.

În incinta acestor locuri publice se pot consuma băuturi alcoolice. Prin delimitarea unor spaţii special amenajate pentru consumarea băuturilor alcoolice. Prin hotărârea conducerilor locurilor publice respective. Sunt exceptate localurile de alimentaţie publică şi turism (…). În locurile publice enumerate se interzice cu desăvârşire consumul de băuturi alcoolice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, prevede articolul de lege.

Pentru nerespectarea legii, amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei. Amenzi mari se dau și celor care vând alcool minorilor. Un nou proiect de lege depus în Senat, prevede introducerea de sancțiuni dure pentru persoanele fizice sau juridice care comercializează sau servesc băuturi alcoolice/produse din tutun persoanelor ce nu au împlinit încă 18 ani. În prezent, sancțiunea prevăzută este de 500 de lei, urmând ca, pe baza noii legi, aceasta să crească până la 10.000 de lei.