Cafeaua de la automate poate reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate. Medicii avertizează că acestea pot ascunde o serie de boli, de la E Coli la salmonella.
Cafeaua de la automate a devenit foarte populară printre adulți, mulțumită faptului că automatele se găsesc la tot pasul. La rândul lor, copiii primesc ciocolată caldă sau ceai de la aceste aparate.
Totuși, medicii ne recomandă să le evităm pe cât posibil, deoarece pot ascunde o serie de boli.
Cafeaua de la automate poate fi periculoasă pentru sănătate
Potrivit specialiștilor, automatele de pe stradă cu cafea, cappuccino și ciocolată caldă ne pot îmbolnăvi cu diferiți microb. Medicii spun că putem lua infecții de la E. Coli la Salmonella. Pericolul crește pentru persoanele care au imunitatea scăzută. Acestea pot face inclusiv septicemie.
„Pot să dea o serie de infecţii bacteriene cu microbi de genul ecoli, salmonelozele sau enterobacterii. Acestea pot să dea toxiinfecţii alimentare cu diaree, cu vomă, care poate să meargă până la forme severe de deshidratare, febră mare, dureri de cap.
La persoanele cu imunitate scăzută poate să dea şi forme de septicemie care sunt foarte grave”, a explicat medicul de familie Valentina Boboc, conform Observator News.
Sute de mii de astfel de aparate pot fi găsite pe străzi
100.000 de astfel de aparate pot fi găsite pe străzile din România. Autoritățile subliniază că pot fi reglementate doar cele din exterior. Astfel, cele din spații interioare, inclusiv instituții publice, necesită o atenți sporită.
„Avem nevoie şi de ajutorul consumatorilor, acolo unde aceştia observă nereguli sau lipsă de igienă, au posibilitatea să ne transmită prin intermediul unei aplicaţii pe care o găsesc pe pagina autorităţii noastre.
Acolo unde le depistăm în afara clădirilor, cu siguranţă sunt identificaţi operatorii economici şi sancţionaţi corespunzător”, a explicat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.
Când se bea, de fapt, cafeaua de dimineaţă?
Neurochirurgul Vlad Ciurea și-a exprimat opinia medicală despre consumul de cafea. El susține că aceasta nu trebuie consumată „în niciun caz” dimineața, imediat după ce ne trezim.
Potrivit lui, trebuie să consumăm apă plată de dimineață, pe stomacul gol, nu cafea. El susține și că ar fi cel mai bine ca apa să fie la temperatura camerei.
„Noi trebuie să ținem creierul în activitate, și mai mult decât atât, trebuie să îl ținem normal și sănătos. Această activitate de mentenanță a creierului implică foarte multe elemente”, a declarat el pentru Antena 3.