Consumul de droguri face ravagii în rândul tinerilor. Totodată, specialiștii Agenției Antidrog spun că acest lucru îi sperie teribil pe unii părinți și bunici. Potrivit specialiștilor, există cazuri când adulții cumpără stupefiante și chiar le consumă împreună cu minorii.
Ideea lor ar fi să-i țină sub observație pe minori și să-i determine să rămână acasă.
Consumul de droguri face ravagii în rândul minorilor
Specialiștii au descoperit frecvent astfel de cazuri. Este vorba despre bunicii preiau sarcinile părinților plecați la muncă în străinătate sau părinți care au crezut că pot controla dependența de droguri a copilului, cumpărându-le chiar ei stupefiante.
„Am avut cazuri chiar la noi, de-aici, de bunici care au debutat în consum de droguri la peste 70 de ani, ca să consume împreună cu nepoata pe care o avea în grijă. Nu știa cum să gestioneze fenomenul. Avem părinți care vin și spun: domnule, pentru că îmi e teamă ca fiul sau fiica mea să nu ajungă să îi găsesc în șanțuri sau alături de golani, am preferat să fac un împrumut la bancă și să îi cumpăr eu heroină sau droguri, ca să știu că măcar consumă acasă”, a explicat Lavinius Sava, sociolog Agenția Națională Antidrog, conform TVR.
Există mai multe categorii de reacții în rândul părinților
Există mai multe categorii de reacții în rândul părinților. Este vorba despre următoarele:
- unii părinți își duc copiii la consiliere imediat ce află că au devenit victimele acestui flagel;
- alți părinți, cu venituri mari, caută centre de dezintoxicare din străinătate;
- alții refuză și nu vor să lase copilul nici la consiliere, nici la tratament.
„Sunt situații când chiar dacă copiii se îndreaptă către servicii de consiliere, la un moment dat, unii dintre ei trebuie să le părăsească, pentru că părinții poate nu acceptă problema cu care se confruntă copilul sau consideră că o pot rezolva foarte bine în familie. Și de foarte multe ori, așa cum ne spun și copiii, părinții merg spre o atitudine punitivă”, a spus Cătălina Surcel, de la „Telefonul copilului”.
La rândul ei, Cristina Timariu, președinte al asociației Brigada Părinților Antidrog, subliniază că atitudinea de forță nu are efect în astfel de cazuri. Potrivit acesteia, cu adolescenții trebuie discutat pe cu totul alt ton. Aceasta ar fi „singura modalitate să ajungi în lumea lor”, spune ea.
„Nu trebuie să îi tratăm așa cum consideram că era pe vremea noastră. Cu ei trebuie să vorbești mai mult, pe ei trebuie să îi înconjori să îi înconjori cu afecțiune, cu înțelegere, să comunici foarte foarte mult cu ei și e singura modalitate să ajungi în lumea lor”, a spus ea.