Ce se întâmplă în organism când bei vin roşu? Vlad Ciurea: Creierului îi place, e foarte interesant fenomenul
Subiectul consumului de alcool rămâne în continuare unul controversat. Deşi majoritatea studiilor indică foarte clar faptul că alcoolul este dăunător organismului, există însă şi anumite recomandări privind consumul unor licori.
Spre exemplu, vinul roşu. Prof. dr. Vlad Ciurea, celebru medic neurochirurg, a explicat ce beneficii are un consum moderat de vin roşu.
El subliniază că inclusiv creierului „îi place un pic de vin roşu”. În continuare, medicul a enumerat ce influenţe pozitive poate avea asupra organismului un consum moderat al vinului roşu.
Accidentele cerebral vasculare și cardiace pot fi prevenite. Vasele cerebrale se desfac şi celulele nervoase sunt ajutate să se dezolte. Mai mult, un pic de vin roşu consumat poate îmbunătăţi şi activitatea retinei. „Este foarte interesant fenomenul”, a subliniat prof. dr. Vlad Ciurea în cadrul emisiunii iThink de la Antena 3.
„Creierului îi place un pic de vin roșu. Desface vasele cerebrale, redă pofta de viață, previne accidentul cerebral vascular și cardiac.
Vinul roşu are o substanţă, numită resveratrol, care îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi calitatea funcţiei celulei nervoase. Resveratrol îl mai găsim în acel strugure pe care îl aveam în copilărie şi îi spuneam Hamburg. Este acel strugure închis la culoare şi este vestit.
Vă recomand să căutaţi strugurii româneşti care erau atât de buni pentru dezvoltarea celulelor nervoase. Mai mult, am aflat de la colegii oftalmologi, că îmbunătăţește şi activitatea retinei. Vasele de sânge retiniene se păstrează mult mai bine cu resveratrol. Este foarte interesant fenomenul”, a precizat medicul neurochirurg.
Vinul roşu e bun în cantităţi mici. Dacă se bea prea mult, devine „duşmanul creierului”
Totuşi, consumul de alcool trebuie să fie unul moderat. O recunoaşte chiar Vlad Ciurea, care vorbea despre acest subiect în cadrul unei alte emisiuni.
În urmă cu o lună, la invitaţia lui Marius Tucă, medicul neurochirurg a explicat care sunt cei mai mari duşmani ai creierului.
Alcoolul în cantităţi mari dăunează creierului, a subliniat Vlad Ciurea. El a mai indicat şi zahărul, stresul, tutunul şi drogurile.
„Zahărul în cantitate mare este dușmanul creierului. Stresul, zahărul și alcoolul sunt dușmanii creierului. Tutunul este și el un dușman pentru creier, pentru că strânge vasele cerebrale.
Acestea sunt cele patru mari probleme, iar a cincea problemă fiind drogurile. Adicția de droguri este extrem de periculoasă.
Nu știu să vă zic care dintre aceste adicții este mai gravă”, spunea prof. dr. Vlad Ciurea în emisiunea realizată de Marius Tucă pentru Gândul.
Potrivit unui studiu realizat de CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) şi dat publicităţii în vară, România ocupă locul 14 la nivel mondial când vine vorba despre consumul mediu de alcool. Studiul a analizat 189 de ţări.