Reprezentanţii industriilor şi organismelor de gestiune colectivă a drepturilor de autor pe Internet au avut, pentru prima oară, un dialog deschis cu apărătorii drepturilor utilizatorilor finali şi membri ai societăţii civile, în cadrul unei întâlniri iniţiate de Oficiul Român al Drepturilor de Autor şi Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.
Reprezentanţii ORDA şi entităţile interesate în definitivarea „Acordului pentru dezvoltarea şi protecţia operelor în noile reţele digitale” s-au întâlnit la finele acestei săptămâni şi au decis anularea formei actuale a acordului şi începerea demersurilor pentru un nou acord.
Dacă până recent aceste discuţii au avut loc în absenţa reprezentanţilor societăţii civile, întâlnirea de joi de la Centrul InfoEuropa a oferit pentru prima oară tuturor reprezentanţilor părţilor interesate de Internet să poarte un dialog deschis.
La eveniment au participat peste 40 de reprezentanţi ai mai multor organizaţii, asociaţii şi instituţii ale statului, printre care APTI (Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, reprezentată de Monica Lupaşcu), AltArt (prima asociaţie care a făcut proiecte digitale în România, reprezentată de Szakats Istvan), IAB România (asociaţie înfiinţată în 2006 care reuneşte agenţii de publicitate şi publisheri autohtoni), APC (Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului), ANISP (reprezentanţii providerilor de net), Agenţia de Monitorizare a Presei, ARONSA, Nicolae Mandea, decanul facultăţii de teatru UNATC, Cristi Bulumac din partea asociţiei Ofensiva Generozităţii, Bogdan Ghiu şi CREDIDAM.
S-a renunţat la actuala formă a acordului, iar participanţii s-au împărţit pe grupuri de lucru, în funcţie de interesele fiecărui grup, fiecare dintre acestea urmând să vină cu o propunere de un nou text al acordului, o parte teoretică şi alta practică, de implementare a principiilor respective. Cele patru grupuri sunt societatea civilă, industria muzicală şi de producţie, asociaţiile de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi instituţiile statului.
Echilibru între interesele utilizatorilor finali şi ale artiştilor
Dumitru Dobre de la SoJust a atras atenţia asupra faptului că acordul întâmpină o problemă de tehnică juridică pentru că este la intersecţia a trei ramuri de drept: dreptul de proprietate intelectuală, dreptul de protecţie a consumatorului şi reglementări din comunicaţii online.
În cadrul discuţiilor, fiecare dintre participanţi a avut un timp egal de exprimare a observaţiilor şi dolenaţelor din zona reglementării netului. Printre acestea s-au numărat atingerea unui echilibru între interesele artiştilor şi utilizatorilor (MCCPN), acesul liber la cultură (Nicolae Mandea), apărarea operelor în spaţiul virtual (CopyRo). Reprezentanţii providerilor de net din România au atras atenţia asupra faptului că principiul fundamental în acestă discuţie este acela al comunicaţiilor libere, iar conceptul de drepturi de autor trebuie reconfigurat astfel încât să-l respecte pe primul.
Reprezentanţii Partidului Piraţilor din România au argumentat faptul că acest acord trebuie să constituie o bază pentru modificarea legislaţiei, iar profesorul Nicolae Mandea a argumentat că implementarea unei legislaţii asemănătoare celor trei lovituri franceze ar echivala cu interzicerea rădăcinilor culturii europene, bazată pe sharing, şi cultura bibliotecii.
În urma acestei întâlniri, toate cele patru grupuri implicate vor veni cu propuneri de text pentru noul acord, urmând ca în viitorul apropiat să se redeschidă discuţiile pentru atingerea unui consens.