”Ce se va întâmpla a doua zi după liberalizare? Cei 170.000 de clienţi afectaţi de această măsură nu ştiu ce vor face. Este foarte greu să liberalizezi o piaţă, iar consumatorii trebuie să fie informaţi foarte bine despre ce înseamnă piaţa liberă”, a spus Stab, prezent la Bucharest Energy Forum, organizat de Institutul Aspen. Potrivit acestuia, liberalizarea pieţei ar trebui să se facă în paşi mici.
”Dacă nu e bine manageriată această liberalizare, dacă ne grăbim, există mari riscuri. Ar fi trebuit să adoptăm o metodă de paşi mărunţi, care să dea predictibilitate, pentru că investiţiile în sectorul energetic sunt foarte mari. Este important să rămânem pragmatici şi trebuie să analizăm bine, când luăm o măsură, care sunt consecinţele ei”, a subliniat oficialul GDF Suez.
La finele lunii mai, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, citat de Agerpres, că liberalizarea pieţei gazelor este o măsură curajoasă, ce presupune riscuri, din moment ce există doar doi producători interni de gaze şi o singură sursă de import. ”N-aş spune că este o problemă acum (pe piaţa gazelor – n.r.). Noi trebuie să facem să nu fie o problemă nici pe viitor. Este o piaţă reglementată pe care vrem s-o liberalizăm. Am mai spus că este o măsură curajoasă ce face Guvernul, că liberalizează piaţa, şi că ar fi în interesul tuturor să facem să meargă acest proces. Evident că există un risc din moment ce ai doar doi producători interni şi o singură sursă de import. Dar hai să vedem ce se va întâmpla”, a precizat Chiriţoiu.
Departamentul pentru Energie a iniţiat, săptămâna trecută, un proiect de modificare a legislaţiei din domeniu, astfel încât piaţa gazelor pentru industrie să fie complet liberalizată la 1 iulie 2014.
Preşedintele Consiliului Concurenţei a arătat că mutarea tranzacţiilor pe bursă este o măsură benefică. 'Obiectivul nostru trebuie să fie să nu avem şocuri. Eu sunt de acord cu intenţia autorităţilor de a obliga ca cel puţin o parte din tranzacţii să se desfăşoare pe o piaţă centralizată, similar abordării avute în cazul tranzacţiilor cu energie electrică, unde lucrurile au mers rezonabil de bine, deci este un exemplu pozitiv ce s-a întâmplat pe zona de electricitate, chiar dacă acolo sunt mai mulţi producători', a susţinut Chiriţoiu. El mizează şi pe faptul că va fi în interesul producătorilor să nu-şi omoare clienţii, astfel că nu vor majora abrupt preţurile.