Actuala negociere între Parlamentul European şi Comisia Europeană cu privire la excluderea din Pachetul Telecom a amendamentului 138 ameninţă drepturi fundamentale ale cetăţenilor. Providerii de net, consumatorii şi societatea civilă atrag atenţia asupra faptului că excluderea acestui amendament ar duce la abuzuri şi ar afecta atât consumatorii de Internet, cât şi piaţa După ce Parlamentul European a votat de două ori amendamentul 138, conform căruia deconectarea utilizator
Actuala negociere între Parlamentul European şi Comisia Europeană cu privire la excluderea din Pachetul Telecom a amendamentului 138 ameninţă drepturi fundamentale ale cetăţenilor. Providerii de net, consumatorii şi societatea civilă atrag atenţia asupra faptului că excluderea acestui amendament ar duce la abuzuri şi ar afecta atât consumatorii de Internet, cât şi piaţa
După ce Parlamentul European a votat de două ori amendamentul 138, conform căruia deconectarea utilizatorilor de la Internet se poate face doar în baza unei hotărâri judecătoreşti, Consiliul European insistă ca legea să fie exclusă din Pachetul Telecom. Amendamentul 138 este singurul care interzice implementarea unor măsuri de tipul „celor trei greşeli” pentru o aşa-zisă protecţie a drepturilor de autor.
Franţa propune înfiinţarea, în toate statele membre, a unei autorităţi statale (cum există deja HADOPI în Franţa) care să decidă suspendarea accesului la Internet a celor suspectaţi că downloadează ilegal fişiere. Astfel ar dispărea Neutralitatea Netului, principiul conform căruia conţinutul online este disponibil în mod liber şi nemijlocit.
„Scopul amendamentului 138 este acela de a proteja drepturi fundamentale ale cetăţenilor, cum ar fi libertatea de expresie şi comunicare, dreptul la intimitate şi la un proces corect. Protejează de asemenea dezvoltarea culturii democrate pe Internet”, scrie pe site-ul prorpiu European Digital Rights (EDRI), o asociaţie de 29 de organizaţii de apărare a drepturilor omului din 18 ţări europene.
„Mai mult, dacă Parlamentul nu va reuşi să apere cetăţenii europeni nu numai că le va submina drepturile, dar aceste mecanisme vor fi folosite în ţări mai puţin democratice pentru victimizarea indivizilor, folosindu-se de politica UE pentru a-şi justifica abuzurile”, au subliniat reprezentanţii EDRI într-o scrisoare deschisă trimisă Parlamentului European.
Parlamentul European îşi pierde credibilitatea
Asociaţia Consumatorilor din Europa atrage atenţia asupra prejudiciilor care le-ar fi aduse consumatorilor de Internet europeni dacă drepturile nu le-ar mai fi protejate prin lege. „Dacă amendamentul 138 nu va rămâne în Pachetul Telecom, providerii de servicii de Internet vor fi obligaţi să blocheze conexiunea oricărei persoane care este suspectată că a violat legea copyright-ului. Aceştia nu vor mai avea nevoie să aştepte o instanţă judecătorească să se pronunţe asupra veridicităţii acestei acuzaţii. Asta ar încălca dreptul fundamental la un proces corect şi la prezumţia de nevinovăţie”, au scris reprezentanţii consumatorilor europeni într-o scrisoare deschisă.
„Astăzi, accesul la Internet a devenit o nevoie fundamentală, dacă nu un drept fundamental. Să tai unei persoane conexiunea la Internet, în era digitală, o privează de servicii fundamentale cum sunt oportunităţile de angajare, servicii sociale, de sănătate sau guvernamentale”, au adăugat reprezentanţii EDRI.
Providerii de net vor respectarea drepturilor clienţilor lor
Furnizorii de net au ţinut să specifice printr-un comunicat faptul că ei sunt în favoarea Neutralităţii Netului. „Avem de-a face cu o chestiune care ţine de drepturile cetăţenilor şi businessurilor din Europa şi nu ar fi înţelept să acordăm statelor membre prea multă libertate în aplicarea regulilor relevante. Altfel, există riscul considerabil de implementare arbitrară a acestei legi, lucru care i-ar afecta nu doar pe cetăţeni, dat şi piaţa”, scrie EuroISPA, cea mai mare asociaţie de provideri de net din lume într-un comunicat de presă.
„Această reîntoarcere la negocieri este îngrijorătoare şi subminează autoritatea Parlamentului. Asta demonstrează o lipsă transparenţei dar şi a credibilităţii instituţiilor europene. În urma negocierilor conduse de Catherine Trautmann s-a decis ignorarea mandatului pe care l-au primit de la delegaţia Parlamenului şi să accepte o bază de negocieri care reduce libertăţile cetăţenilor”, spune Philippe Aigrain, co-fondator al grupului de militanţi pentru drepturile cetăţenilor pe Internet, La Quadrature du Net.