Din punctul de vedere al simptomatologiei, demența alcoolică este similară bolii Alzheimer, ceea ce înseamnă ca sunt afectate memoria și abilitățile cognitive.
Ce este demența alcoolică
Demența legată de alcool, cunoscută și sub denumirea de demență alcoolică, este un tip de afectare cognitivă sau afectare a creierului, care apare ca urmare a consumului intens de alcool, pe termen lung, spune dr. Michael Robins.
Din acest motiv, există un risc mai mare în rândul persoanelor cu tulburare de consum de alcool. Într-un studiu din 2020, unu din patru pacienți vârstnici, dependenți de alcool, a avut demență legată de alcool.
Afecțiunea este legată de o tulburare de memorie
Afecțiunea este strâns legată de o tulburare de memorie, cunoscută sub numele de sindromul Wernicke-Korsakoff, cauzată tot de consumul excesiv de alcool, spune dr. Robins.
Cele două afecțiuni prezintă simptome comparabile, dar sindromul Wernicke-Korsakoff apare din cauza nivelurilor scăzute de tiamină (vitamina B1) din organism, care este esențială pentru funcționarea creierului.
Demența indusă de alcool poate începe cu niveluri scăzute de tiamină, așa că cele două afecțiuni sunt adesea asociate.
Diagnosticul pentru demența alcoolică necesită un examen de sănătate fizică și mintală, teste de sânge și un istoric de sănătate complet.
Dr. Robins spune că scanarea creierului poate fi necesară pentru a exclude alte tipuri de demență.
Care sunt simptomele demenței alcoolice
În unele cazuri, simptomele demenței induse de alcool pot fi pierderi bruște de memorie și confuzie, în timp ce în alte cazuri apar modificări cognitive graduale, spune dr. Robins.
Condiția poate fi dificil de identificat, deoarece are simptome similare cu demența legată de vârstă. Cu toate acestea, simptomele se pot agrava la cei care continuă să bea.
Simptomele includ, de obicei, următoarele dificultăți:
- Memorie
- Prelucrare
- Concentrare
- Rezolvarea problemelor
- Planificare
- Organizare
- Stabilirea obiectivelor
- Motivație
- Vedere
- Controlul emoțional
- Luarea deciziilor și judecata
- Echilibrul fizic (chiar și atunci când sunt treji, oamenii se pot simți nesiguri stând în picioare)
- Depresie
- Iritabilitate
Se poate trata?
În majoritatea cazurilor, simptomele demenței alcoolice încetează să progreseze și chiar se ameliorează ,odată ce o persoană renunță la băutură, potrivit Societății Alzheimer.
Cu toate acestea, nu este întotdeauna sigur pentru cineva cu antecedente de abuz cronic de alcool să renunțe definitiv la băutură pentru că pot apărea simptome de sevraj, cum ar fi delir, schimbări de dispoziție, confuzie, transpirație abundentă, anxietate, ritm cardiac crescut, agitație și/sau halucinații.
Dacă simptomele de sevraj sunt severe, poate fi necesară spitalizarea; un medic poate prescrie medicamente pentru a imita efectele alcoolului asupra creierului și a reduce disconfortul.
La cei cu sindrom Wernicke-Korsakoff, hidratarea și suplimentarea cu tiamină pot îmbunătăți simptomele, adaugă Dr. Robins.
Trebuie subliniat că demența alcoolică nu este complet reversibilă, deoarece abuzul cronic de alcool poate cauza leziuni ale creierului, spune dr. Robins.
Drept urmare, unii oameni pot experimenta pierderi de memorie pe termen lung, confuzie și schimbări de personalitate chiar și cu tratamentul adecvat.