Consumul de alcool poate avea un impact neașteptat asupra vârstei biologice. Ce au descoperit cercetătorii

alcool

SURSA FOTO: Dreamstime

Consumul de alcool poate avea un impact neașteptat asupra vârstei biologice. Efectele alcoolului se extind dincolo de durerea de cap de a doua zi, cu consecințe grave asupra întregului organism. Nu e nevoie să citești studiile făcute de oamenii de știință pentru a ști că alcoolul, consumat în exces, este inamicul sănătății, iar creierul este unul dintre organele care are cel mai mult de suferit.

Consumul de alcool poate avea un impact neașteptat asupra vârstei biologice

Un studiu din 2022 a constatat că un pahar de băutură alcoolică pe zi este legat de reducerea volumului creierului, tendință care se întărește odată cu consumul mai mare de alcool. O nouă cercetare aruncă o nouă lumină asupra modului în care alcoolul ne afectează corpul, mai ales cum îl îmbătrânește, scrie ScienceFocus.

Lungimea telomerilor și vârsta epigenetică

Și nu este vorba doar despre vârstă în sensul cronologic. Spre deosebire de vârsta cronologică, care numără anii pe care i-am trăit, vârsta biologică evaluează funcția și riscul de îmbolnăvire la nivel celular.

De-a lungul deceniilor, oamenii de știință au dezvoltat mai multe metode pentru a evalua vârsta biologică, dar două se remarcă în mod special prin dovezile solide care leagă alcoolul de vătămarea corporală: lungimea telomerilor și vârsta epigenetică. Iată cum le-ar putea schimba consumul de alcool.

Alcoolul poate lăsa ADN-ul vulnerabil la daune

Telomerii sunt părți esențiale ale structurii noastre genetice. Acoperind capetele cromozomilor, aceste secvențe ADN repetitive le protejează de deteriorare în timpul replicării celulelor. Cu toate acestea, de fiecare dată când celulele se reproduc, se pierde o porțiune de telomer, iar dacă devin prea scurte, celulele nu se mai pot diviza și mor.

„În timp, acești telomeri se scurtează progresiv din cauza copierii incomplete”, spune Anya Topiwala, psihiatru consultant la Universitatea din Oxford.

„Deci puteți folosi lungimea fizică a acestor telomeri ca un fel de indiciu pentru îmbătrânirea biologică”, spune ea.

Lungimile reduse ale telomerilor, legate de boli ca Alzheimer, cancer și boala coronariană

În esență, doriți să vă păstrați telomerii cât mai mult posibil, dar acele lungimi reduse ale telomerilor au fost legate de boli asiciate cu vârsta, cum ar fi Alzheimer, cancer și boala coronariană. În 2022, Topiwala și echipa sa de la Oxford Population Health au studiat 245.000 de participanți din Marea Britanie pentru a măsura modul în care consumul de alcool afectează lungimea telomerilor.

„Cu cât oamenii beau mai mult, cu atât acești telomeri erau mai scunzi. Prin urmare, alcoolul cauzează îmbătrânirea biologică”, spune Topiwala.

Ce sunt telomerii și de ce scurtează

Telomerii protejează ADN-ul pe măsură ce celulele se divid repetitiv. Odată cu trecerea timpului, telomerii se scurtează progresiv, concomitent cu îmbătrânirea celulelor, iar când lungimea lor este insuficientă și nu se mai pot repara, cromozomii se destramă, iar celulele nu se mai pot diviza, instalându-se moartea celulară.

Telomerii se scurtează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce duce la deteriorarea ADN-ulu, crescând riscul de a dezvolta probleme precum Alzheimer, diabet și boli de inimă.

Legătura între alcool și telomerii mai scurți

Echipa de cercetători britanici a observat această legătură între alcool și telomerii mai scurți doar la persoanele care au băut cel puțin 17 unități de alcool pe săptămână.

Oamenii de știință de la Oxford au examinat datele genetice și de sănătate aparținând celor 245.000 de adulți. Participanții au fost împărțiți în funcție de sex și aveau o vârstă medie de 57 de ani. Mulți erau consumatori de alcool. Doar 3% au susținut că nu au consumat niciodată alcool.

Telomeri mai scurți, echivalentul unei îmbătrâniri biologice cu între trei și șase ani

Analizând datele, cercetătorii au descoperit o asociere semnificativă între consumul mare de alcool și lungimea mai scurtă a telomerilor. De exemplu, cei care au băut 29 de unități de alcool pe săptămână (aproximativ 10 pahare mari de vin) erau cu unu până la doi ani mai în vârstă în ceea ce privește lungimea telomerilor, decât cei care au băut mai puțin de șase unități pe săptămână(aproximativ două pahare mari de vin)

S-a constatat că participanții care au fost diagnosticați cu o tulburare de consum de alcool au avut telomeri semnificativ mai scurți, echivalentul unei îmbătrâniri biologice între trei și șase ani.