Consumul de apă a fost restricționat. Rezervele de apă sunt în scădere

Administraţia Națională „Apele Române” (ANAR) a anunţat marți că rezervele de apă sunt în scădere, motiv pentru care consumul a fost restricţionat în mai multe localităţi. În acest sens, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a precizat că această măsură a fost impusă pentru a proteja resursele de apă potabilă din România.

Potrivit spuselor sale, în localitățile în care se va ajunge la situații critice, oamenii vor fi ajutați de către ISU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) și Administraţia Națională „Apele Române”.

„Măsurile sunt luate de fiecare dată în funcţie de specificul local. Într-adevăr, sunt multe localităţi unde apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă şi fără protejarea acestei ape potabile, care, aşa cum am spus şi săptămânile trecute, trece printr-un amplu proces de filtrare, de pregătire pentru consum, această apă potabilă trebuie protejată şi aceste măsuri de restricţionare a consumului vin exact în sprijinul, în protejarea resursei şi asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung.

Sper ca această perioadă de secetă să nu dureze foarte mult, dar cu siguranţă următoarele două săptămâni vor fi de această natură, cu precipitaţii foarte puţine, cu temperaturi ridicate, toate prognozele de la colegii noştri de la ANM arată acest lucru. Vedem ce se întâmplă şi în celelalte state europene.

Deci măsurile sunt, pe de o parte, de limitare a consumului apei potabile pentru alte scopuri, în anumite situaţii se limitează, tot printr-o decizie a factorului local, autoritatea publică locală şi furnizorul de apă potabilă pe anumite perioade ale zilei, tot în vederea refacerii rezervelor.

Acolo unde se ajunge in situaţii deosebit de critice, acolo autorităţile vor fi ajutate atât de ISU, cât şi de Apele Române, acolo unde se pot găsi soluţii alternative”, a explicat marți Tanczos Barna, în cadrul unei conferințe de presă.

Au secat fântânile în peste 300 de localități

Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă”, a anunțat marți Administraţia Naţională „Apele Române”, după ce specialiştii Comisiei Europene au avertizat că jumătate statele membre UE sunt expuse riscului de secetă, iar România, Franţa, Spania, Portugalia şi Italia se va confrunta cu o scădere a randamentului culturilor.

Conform ANAR, în 345 de localităţi din judeţele Botoşani, Bacău, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Olt, Suceava, Sălaj, Vaslui, Vrancea sunt fântâni secate parţial. Deja autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau măsuri de transport al necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puţuri.

În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat.

Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare.

În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate din județele Bacău, Neamț și Vrancea, acestea au sursă de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații.