Noi restricții în România! S-a pus limită la apa de băut. Se oprește de la ora 9 dimineața

apă

SURSA FOTO: Dreamstime

Noi restricții în România! În timpul caniculei, românii nu mai pot consuma câtă apă vor ei. Într-o zonă din România, au fost extinse restricțiile de consum de apă.

Restricții privind consumul de apă în județul Dolj

În județul Dolj, au fost impuse restricțiile privind consumul de apă, fiind extinse în localitățile Segarcea, Dăbuleni și Bechet, dar și în zona metropolitană a municipiului Craiova. Astfel, numărul localităților din județul Dolj unde au fost impuse restricții privind consumul de apă s-a dublat, față de luna trecută.

De nevoie, doljenii și-au modificat programul zilnic în funcție de orarul în care au apă. Alții se aprovizionează cu apă de la fântânile nesecate.

„Nu avem apă cred că de o lună – două se oprește pe fiecare dimineață și seara se oprește. Dă drumul seara, oprim seara apa și avem dimineața. Și dă seara drumul pe la 8-9, dimineața la 7 se dă drumul și o oprește pe la 9 așa. Dacă te scoli de noapte apuci apă, dacă nu te scoli de noapte nu apuci apa. Oprim și noi în bidoane, ce să facem?! Într-o găleată că așa se oprește. Nu ne spălăm, ne spălăm dimineața facem dușul, seara facem dușul și ne ajunge”, a spus o localnică din localitatea Segarcea pentru PRO TV.

„Avem apă acolo, fântână cu ciutura și mai lua apă de acolo. Nu îmi place mie apa cumpărată, îmi aduc copiii, dar nu îmi place”, a adăugat o altă localnică.

„Sunt 37 de grade afară, muncim până nu mai putem și nu ne folosim de nimic. Venim dimineață pe la 7, la 8 și pe la 12 când se pune căldura plecăm. Oamenii cumpără un kg, 2 și asta. Am avea pierderi foarte mari, dar noi nu avem pentru că aducem din bostan de la noi și ce nu e bun ducem acasă înapoi. Seară vine cu mașina, aduc proaspăt și ce nu e bun duc acasă. Le ținem la umbră”, a mărturisit o vânzătoare.

SURSA FOTO: Dreamstime

Amendă între 25.000 de lei – 80.000 de lei, dacă folosești prea multă apă potabilă

Atenție! Dacă folosiți prea multă apă potabilă, puteți fi sancționați cu o amendă uriașă, ce poate ajunge până la 80.000 de lei. Legea Apelor nr. 107/1996 stabilește că nerespectarea de către utilizatorii de apă a obligațiilor legale care le revin privind gospodărirea rațională a apei este contravenție și se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 de lei pentru persoane fizice și de la 75.000 de lei la 80.000 de lei pentru persoane juridice.

Au atribuții de constatare a acestor contravenții inspectorii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Protecţiei Mediului şi din Regia Autonomă „Apele Române”, dar și șefii filialelor bazinale ale Regiei Autonome „Apele Române” şi salariaţii împuterniciţi de ei, plus alte persoane împuternicite de conducerea Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, dar și cei din Garda de Mediu.