Rezolvari la aceste probleme exista. Multe dintre ele sunt aproape imposibil de pus in practica, deoarece putini isi gasesc timp si bani pentru a frecventa o sala de fitness.
O solutie ar fi achizitionarea unui aparat de intretinere a conditiei fizice, accesibil ca pret si care sa nu ocupe prea mult spatiu. Dintre acestea, bicicletele tin muschii in forma si stapanesc kilogramele. Majoritatea produselor existente pe piata romaneasca se aseamana intre ele. Acestea sunt prevazute cu un „calculator” electronic ce monitorizeaza efectele efortului depus: consumul de calorii, viteza, distanta parcursa si pulsul. De asemenea, aparatele sunt echipate cu sisteme de reglare a ghidonului, inaltimii seii si au mai multe trepte de franare prin cureaua de frictiune. Pe piata exista si produse prevazute cu un sistem de magneti care actioneaza in sensul invers al pedalarii. Avantajul acestora consta in faptul ca nu fac zgomot. Pretul este insa pe masura, de doua-trei ori mai mare decat al celorlalte produse.
Diferentierea intre produse se face si in functie de performantele „calculatorului” cu care sunt echipate. Daca unele „stiu” doar distanta parcursa, pulsul si viteza, altele pot memora aceste caracteristici pentru mai multe persoane. Utilizatorul va fi anuntat printr-un semnal acustic atunci cand a atins parametrii stabili.
Producatorii recomanda pastrarea bicicletelor in incaperi cu umiditate scazuta (deoarece pot rugini) si verificarea starii tehnice la anumite perioade de timp.
In final, va atragem atentia ca, inainte de a le folosi, trebuie sa aveti avizul medicului, dar tineti seama si de sfatul unui antrenor de fitness, care va stabili un program de lucru in functie de scopul dvs.

Aurelian Buliga