Consumul de carne roșie poate crește riscul de diabet de tip 2

Un studiu publicat în The Lancet în septembrie 2024 a constatat că un consum ridicat de carne roșie neprocesată, cum ar fi carnea de vită, de miel și de porc, și de carne procesată, cum ar fi șunca, salamul și chorizo, a crescut incidența diabetului de tip 2.

Diabetul de tip 2 este o problemă gravă de sănătate publică care afectează 462 de milioane de persoane la nivel global. Acesta apare atunci când organismul nostru nu produce suficientă insulină sau nu o poate utiliza bine. Rezistența la insulină sau sensibilitatea scăzută la insulină determină atingerea unor niveluri ridicate ale glucozei din sânge, ceea ce duce la simptome precum sete extremă, nevoie crescută de urină și oboseală. Problemele de sănătate pe termen lung includ afectarea nervilor, probleme ale picioarelor și boli de inimă.

Mecanismele de bază care leagă consumul de carne roșie de diabetul de tip 2 sunt neclare. Mecanismele posibile includ nivelurile ridicate de grăsimi saturate din carnea roșie și aportul ridicat de proteine din surse animale, posibil din cauza nivelurilor ridicate de aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA) din proteinele animale. S-a demonstrat că perfuziile de BCAA pe termen scurt cresc rezistența la insulină la om. Nivelurile ridicate de BCAA din plasmă pot avea diverse origini și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora aceste conexiuni.

Carnea roșie este o sursă excelentă de fier

Un alt mecanism potențial implică microbiota intestinală, care metabolizează colina și L-carnitina din carnea roșie, producând trimetilamină, care a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Gătirea cărnii la temperaturi ridicate, cum ar fi punerea pe grătar, poate produce compuși nocivi numiți „produse finale de glicare avansată”, care pot deteriora celulele din cauza stresului oxidativ, inflamației și rezistenței la insulină.

Carnea roșie este o sursă excelentă de fier, dar unele studii au arătat că aportul sau suprasolicitarea de fier pe termen lung, în special fierul hem, poate crește riscul de diabet de tip 2. Pentru a reduce consumul de carne roșie, persoanele ar trebui să consume porții mai mici, să aleagă zile fără carne sau să înlocuiască carnea în rețete cu alte alimente. De asemenea, carnea roșie înăbușită, la aburi sau înăbușită este mai sănătoasă decât să o pui pe grătar, notează medicalxpress.com