Cartoful, căci despre el este vorba, este produsul cel mai consumat în Statele Unite și nu numai. A existat însă o vreme în care cartoful a fost demonizat și chiar interzis, potrivit Tastingtable.
Cartofii sunt originari din America Centrală și au fost aduși de Cristofor Columb în Europa, după prima sa călătorie în Lumea Nouă, în 1492. Există circa 400 de soiuri, iar culoarea lor variază de la alb la crem, galben, portocaliu, roz și galben-portocaliu.
Introdusă în Europa la sfârșitul anilor 1500 și începutul anilor 1600, leguma era necunoscută peste ocean și a fost nevoie de ceva timp până când europenii au acceptat-o ca fiind comestibilă.
Extrem de versatilă, pentru că o găsim în diverse feluri de mâncare, de la cartofii prăjiți până la deliciosul piure, leguma nu a fost întotdeauna apreciată. Potrivit Los Angeles Times, când cartoful a ajuns prima dată pe Bătrânul Continent, europenii l-au considerat ”demonic” și extrem de periculos din mai multe motive.
Asociat cu mătrăguna
Dacă unii susțineau că această legumă nu trebuie mâncată pentru că nu se vorbește nimic de ea în Biblie, alții afirmau că face parte din familia mătrăgunei, care conține o cantitate mare de toxine.
De altfel, în perioada medievală, mătrăguna era asociată cu ritualurile oculte realizate de vrăjitoare și era folosită mai ales la prepararea otrăvurilor periculoase.
A fost asociat cu lepra
Mai mult, botaniștii au observat o asemănare între felul în care arată cartofii și aspectul mâinilor celor care sufereau de lepră.
Așa că au sugerat, în mod greșit, că leguma ar putea provoca lepra, o infecție bacteriană care, timp de secole, s-a răspândit în Europa și a făcut ravagii.
Omul care a făcut cartoful popular în Franța
Ignoranța și teama au făcut ca, în 1748, Parlamentul francez să interzică cultivarea cartofului, o măsură care a fost menținută până în anul 1772, când ofițerul medical al armatei franceze, Antoine-Augustin Parmentier, luat prizonier de război de către prusaci, a fost hrănit zile la rând cu cartofi.
Și astfel a descoperit că leguma nu este doar inofensivă, ba chiar e foarte gustoasă. El a fost cel care a cerut anularea interdicției și a promovat consumul de cartofi Curtea Regelui Ludovic al XVI-lea.
Se spune că, pentru a încuraja oamenii să mănânce cartofi, Parmentier a decis să folosească o strategie inteligentă. A sădit pe un câmp din Sablon, a angajat un paznic și a răspândit vestea falsă că acolo se află ceva foarte valoros. Apoi a așteptat. Curiozitatea nu i-a putut ține de-o parte pe localnici.
Aceștia au dat năvală, noaptea, în câmpul de cartofi și i-au furat, constatând, cu uimire, cât de gustoși erau cartofii.