Consumul de energie electrică a scăzut puternic la începutul acestui an

contor energie electrica

SURSA FOTO: Dreamstime

Cererea de energie electrică a fost cu 20 de procente mai scăzută la începutul acestui an, față de anul trecut, arată un calcul recent efectuat pe baza datelor Transelectrica. Ziua cu cea mai mică cerere a fost sâmbătă, 7 ianuarie.

Cererea de energie electrică, cu 20% mai mică la începutul anului 2023 față de anul 2022

Scăderea consumului de energie a fost accentuată la începutul acestui an arată calculele Ziarului Financiar, pe baza datelor Transelectrica. Așadar, în prima săptămână a acestui an, cererea a fost, în medie, cu 20 de procente mai mică față de acea din aceeași perioadă a anului trecut.

Sâmbătă, 7 Ianuarie, a fost înregistrat cel mai scăzut nivel al cererii de energie, acesta fiind cu 28 de procente mai mic de cât aceeași zi a anul trecut.

Diverși factori stau la baza acestei evoluții

Specialiștii din domeniu spun că la baza acestei evoluții stau mai mulți factori, printre care se numără scumpirea bruscă a prețului energiei, ceea ce a dus la măsuri drastice cu privire ;a reducerea consumului. În anumite industrii, secții întregi au fost închise, ca parte din măsurile stricte pentru reducerea consumului.

Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat date care arătau că în primele nouă luni ale anului trecut, cererea de energie la nivel național a fost mai mică cu 6 procente față de aceeași perioadă a anului 2021. Astfel, au fost înregistrate scăderi în ceea ce privește consumul pe segmentul casnic, dar și pe segmentul industrial.

Concret, segmentul casnic a consumat cu 5 procente mai puțină energie, iar segmentul industrial a consumat cu 6 procente mai puțină energie.

Modalități pentru eficientizarea consumului energiei

De asemenea, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) anunță că are în desfășurare o companie de creştere a gradului de conştientizare privind eficienţa energeticã este o iniţiativã derulatã de cãtre Comisia Europeanã – DG JUST (DG Justiţie şi Consumatori).

Consumatorii vor putea afla sfaturi practice pentru eficientizarea consumului de energie şi vor fi informaţi cu privire la posibilitãţile de îmbunãtãţire a obiceiurilor de utilizare a energiei (prin mãsuri concrete de reducere a cheltuielilor în gospodãrii, fãrã a reduce însã nivelul de confort).

Campania vizeazã de asemenea, sã atragã atenţia publicului despre cât este de important sã în?eleagã recentele schimbãri în consumul casnic generate de diversificarea pieţei pe de o parte şi liberalizarea pieţei de energie pe de altã parte, precum şi despre noile instrumente de monitorizare a consumului.

  • Caloriferele nu ar trebui acoperite cu haine, draperii sau mobilă deoarece disiparea liberă a căldurii în casă este disipată
  • Ferestrele ar trebuia închise atunci când este prea cald afară, dacă nu bate vântul. De asemenea, când este vreme însorită, perdelele trebuie trase
  • Aparatele nu ar trebui lăsate în așteptare dacă nu sunt folosite