Consumul de gaze al Europei a scăzut cu 22% în luna octombrie a acestui an

Luna trecută, Europa și-a redus consumul de gaze naturale, deoarece gospodăriile au oprit încălzirea pe o vreme caldă, oferind o oarecare ușurare pe o piață tensionată înainte de iarnă.

Guvernele din întreaga regiune au rugat consumatorii să reducă consumul de gaz după ce o scădere a livrărilor din Rusia a ridicat spectrul raționalizării odată cu răcirea vremii. O toamnă blândă a ajutat la conservarea combustibilului, dar centralele electrice continuă să consume cantități tot mai mari pentru a menține lumina aprinsă.

Cererea totală de gaze în Europa de Vest a scăzut cu 22%

În octombrie, cererea totală de gaze naturale în Europa de Vest a scăzut cu 22% față de anul precedent, în special în sectorul rezidențial, comercial și al micilor consumatori industriali, potrivit datelor platformei de analiză de piață EnergyScan a Engie SA. Sectorul energiei electrice a crescut consumul cu 14%.

În afară de vremea caldă, cererea a fost redusă din cauza prețurilor în creștere, mulți utilizatori industriali mici reducându-și operațiunile pentru a supraviețui. Această restrângere, împreună cu intrările puternice de gaze naturale lichefiate și cu depozitele pline până la refuz, a contribuit la reducerea îngrijorărilor legate de faptul că guvernele vor trebui să limiteze livrările către clienți în următoarele luni.

”Există semne emergente de schimbare de comportament în ceea ce privește utilizarea încălzirii. Acest lucru a contribuit la exercitarea unei „puternice presiuni descendente asupra prețurilor spot ale gazelor în Europa și a consolidat capacitatea continentului de a-și echilibra sistemul de gaze în această iarnă”, a declarat Julien Hoarau, șef de analiză la EnergyScan.

Deși prețurile de referință rămân de trei ori mai mari decât media pe cinci ani, acestea au scăzut cu peste 60% față de vârful atins în august.

Cererea de gaz a scăzut cu 33% din partea consumatorilor rezidențiali

Cererea de gaze din partea consumatorilor rezidențiali, comerciali și a micilor consumatori industriali a scăzut cu 33% în octombrie, în timp ce consumul de gaze al marilor consumatori industriali a scăzut cu 27%, potrivit datelor EnergyScan. Cererea puternică din partea sectorului energetic a atenuat declinul general, deoarece un val de întreruperi ale centralelor nucleare din Franța și producția scăzută de energie hidroelectrică din alte părți a forțat țările să consume mai mult gaz.

Utilizarea gazelor pentru producerea de electricitate în Franța a crescut de peste două ori în octombrie, comparativ cu anul precedent, arată datele, în timp ce țările vecine au recurs, de asemenea, la mai multă energie pe bază de gaze. Schimbarea a fost ajutată, în unele cazuri, de recenta scădere a prețurilor, care a sporit atractivitatea gazului față de cărbune. Luna trecută, Germania a folosit cu aproximativ 40% mai mult gaz pentru a alimenta centralele electrice.

Incertitudinea continuă, în timp ce este greu de anticipat cât va fi cererea și cât va fi oferta

Incertitudinea continuă să umbrească lunile următoare, fiind greu de anticipat atât oferta, cât și cererea.

Începutul vremii reci va îngreuna în mod inevitabil reducerea cererii, în timp ce măsurile de limitare a prețurilor în unele țări ar putea reduce stimulentele de reducere a consumului, așa cum s-a întâmplat în Spania.

O repornire a operațiunilor oprite în industria europeană ar putea, de asemenea, să extindă rezervele, deși o îmbunătățire a producției nucleare franceze anul viitor – și mai multă ploaie – ar putea reduce utilizarea gazului pentru energie, a spus Hoarau, scrie Bloomberg.