Consumul mai multor proteine ar putea ajuta pacienții cu cancer colorectal supuși chimioterapiei să-și păstreze masa musculară esențială

cancer tratament cancer

SURSA FOTO: Dreamstime

O nouă cercetare a Universității din Alberta sugerează că consumul unor cantități mai mari de proteine ar putea ajuta persoanele cu cancer colorectal să-și mențină masa musculară în timpul chimioterapiei.

Descoperire utilă pentru persoanele care suferă de cancer colorectal

Studiul, publicat în revista ESMO Open, a constatat că aproximativ jumătate dintre pacienți și-au menținut sau chiar au câștigat masă musculară prin simpla consumare a mai multor proteine. Această realizare este semnificativă având în vedere efectele cancerului și ale chimioterapiei asupra pierderii masei musculare.

Simptomele cancerului colorectal pot provoca inapetență, greață, diaree, constipație și alterarea gustului. Până la jumătate dintre persoanele cu acest tip de cancer au o masă musculară scăzută în momentul în care sunt diagnosticate.

Cancerul determină mai multe modificări metabolice în organism care cauzează degradarea țesuturilor, în special a mușchilor scheletici. Pierderea masei musculare nu numai că reduce funcția fizică zilnică și calitatea vieții, dar crește și riscul de complicații în timpul tratamentului și scade ratele de supraviețuire.

Studiul de 12 săptămâni, condus de Katherine Ford, s-a concentrat asupra posibilității ca pacienții să își crească aportul zilnic de proteine la două grame pe kilogram de greutate corporală – dublu față de recomandarea minimă de nutriție oncologică de un gram pe kilogram.

Cu ce rezultate a venit acest studiu

Cincizeci de pacienți cu cancer colorectal în stadiile doi până la patru au fost împărțiți în două grupuri și li s-a cerut să consume proteine fie la nivelul de un gram pe kilogram, fie încurajați să ajungă la dublul acestei cantităț, scrie MedicalXpress.

Toți participanții au primit consiliere nutrițională personalizată din partea unui dietetician autorizat, care le-a oferit planuri de masă și sfaturi cu privire la modul de creștere a aportului de proteine folosind carne, pește, produse lactate și suplimente proteice.

În medie, pacienții din grupul cu proteine mai mari au reușit să își crească aportul zilnic la 1,6 grame pe kilogram. În ciuda faptului că nu a atins pe deplin obiectivul, această creștere a proteinelor a fost asociată cu o tendință pozitivă în menținerea masei musculare.

Constatările oferă speranța că, cu sprijinul potrivit, pacienții își pot îmbunătăți forța și rezultatele, chiar și în fața unui diagnostic dificil.