Pericolul din alimentele ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate te îmbătrânesc. Cercetătorii italieni au măsurat vârsta biologică folosind peste treizeci de biomarkeri sanguini pe mai mult de 22000 de persoane din studiul Moli-sani, una dintre cele mai mari cohorte de populație din Europa. Vârsta biologică, care se bazează pe organe, țesuturi și sisteme, poate diferi de vârsta cronologică, care se bazează pe data nașterii.
Cercetătorii au utilizat un chestionar detaliat privind frecvența alimentelor pentru a estima consumul de alimente ultraprocesate al participanților, care conțin de obicei coloranți, conservanți, antioxidanți, agenți antiaglomeranți, potențiatori de aromă și îndulcitori.
Alimentele ultraprocesate includ gustări ambalate, băuturi zaharoase și produse „inofensive” precum pâinea produsă în masă, iaurtul cu fructe, diverse cereale pentru micul dejun și înlocuitori de carne.
Studiul a constatat alimentele ultraprocesate consumate accelerează îmbătrânirea biologică. Oamenii erau mai bătrâni fiziologic decât cronologic.
„Ceasul intern” al organismului ticăie mai repede sau mai încet decât anii din calendar
Îmbătrânirea biochimică este „ceasul intern” al corpului nostru care poate ticăi mai repede sau mai încet decât anii din calendar, reflectând starea noastră de sănătate, scrie MedicalXpress.
Potrivit primului autor al studiului, Simona Esposito: „Datele noastre arată că un consum ridicat de alimente ultraprocesate nu numai că are un impact negativ asupra sănătății în general, dar ar putea, de asemenea, să accelereze îmbătrânirea în sine, sugerând o legătură care merge dincolo de calitatea nutrițională slabă a acestor alimente.”
„Mecanismele prin care alimentele ultraprocesate pot dăuna sănătății umane nu sunt încă pe deplin clare”, spune epidemiologul nutriționist Marialaura Bonaccio de la Unitatea de Cercetare în Epidemiologie și Prevenție-IRCCS Neuromed.
Aceste alimente sunt deficitare din punct de vedere nutrițional, bogate în zaharuri, sare și grăsimi saturate sau trans și sunt supuse unei prelucrări industriale extensive care le modifică matricea alimentară, eliminând nutrienții și fibrele.
Acest lucru poate afecta numeroase activități fiziologice, inclusiv metabolismul glucozei și compoziția și funcția microbiomului intestinal. Datorită ambalajului lor din plastic, aceste produse conțin adesea compuși nocivi.
Directorul Unității de Cercetare a Epidemiologiei și Prevenirii din cadrul IRCCS Neuromed și profesor titular de igienă la LUM din Casamassima, Licia Iacoviello, spune: „Acest studiu ne reamintește să reevaluăm recomandările dietetice actuale, care ar trebui să includă avertismente cu privire la alimentele ultraprocesate.
Unele mese ambalate bogate în nutrienți sunt ultraprocesate, ceea ce sugerează necesitatea de a sfătui oamenii cu privire la nivelurile de prelucrare a alimentelor.”