De la 1 ianuarie 2015, a fost abrogat alineatul (3^1) al articolului 10 din Legea contabilităţii care stabilea că persoanele care au cifra de afaceri şi totalul activelor de cel mult 35.000 euro, fiecare, echivalent în lei, pot organiza si conduce contabilitatea pe baza de contracte/convenţii civile cu persoane fizice care au studii economice superioare. Alineatul a fost eliminat prin ordonanţa de urgenţă 79/2014 care aduce modificări legii contabilităţii şi introduce sistemul simplificat de contabilitate.
În concluzie, contabilitatea va putea fi organizată şi condusă prin contractele/convenţiile încheiate doar cu persoane fizice sau juridice membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).
A doua posibilitate este ca activitatea de contabilitate să fie organizează şi condusă în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare, iar persoana împuternicită trebuie să fie angajată.
Permisiunea de a încheia contracte cu persoane cu studii economice, dar nemembre ale CECCAR, a fost acordată în urmă cu patru ani, prin OUG 37/2011.
La acea dată, schimbarea din legea contabilităţii i-a revoltat pe reprezentanţii CECCAR. Luând în calcul că piaţa serviciilor de profil este formată, preponderent, de micile afaceri, pentru că nu orice companie are nevoie de un departament financiar-contabil, profesioniştii contabili au fost foarte nemulţimiţi
La acea dată, CECCAR avertiza că nu va mai exista nicio garanţie în privinţa calităţii situaţiilor financiare şi, deci, a rezultatelor declarate public.
„Oricine va putea organiza şi ţine contabilitatea şi întocmi situaţii financiare: indiferent de calificare, indiferent de funcţie (se ştie că într-o entitate sunt funcţii incompatibile) şi indiferent de profilul moral (sunt îngropate valorile morale ale profesioniştilor contabili)“, se arăta într-un protest al CECCAR, de la acel moment, la care aderaseră mii de contabili.
În schimb, iniţiatorii acestei modificări, reprezentanţii Ministerului de Finanţe spuneau că dereglementarea urma să liberalizeze piaţa serviciilor contabile şi să scadă costurile pentru afacerile mici.