Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au depistat un container ce conţinea peste 25 tone de deşeuri (cauciuc), care urmau sa fie importate în România fără respectarea prevederilor legale.
În data de 14.06.2021, în urma unor activități informativ-operative desfăşurate, polițiștii de frontieră, în cooperare cu lucrători vamali și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța, au identificat un container, sosit din Germania, pentru o firmă de pe raza judeţului Vâlcea care efectua activități de import în România.
„În urma verificărilor suplimentare, echipa de control a constatat faptul că în container se aflau paleţi încărcaţi cu 25 de tone de deşeuri cauciuc, marfă care nu corespunde cu datele declarate și cuprinse în documentele folosite la autoritatea vamală.
În acest sens, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa, deoarece mărfurile sunt deșeuri. Astfel, acestea nu pot fi puse în liberă circulație pe teritoriul României și nici nu pot fi comercializate, punând în pericol viața și sănătatea consumatorilor în cazul folosirii acestora.”, transmite Poliția de Frontieră.
În cauză, polițiștii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor folosirea de acte nereale și încălcarea regimului deşeurilor transportul iar bunurile vor fi returnate firmei.
Nouă tone de deșeuri descoperite în Portul Constanța
Un container cu nouă tone de deşeuri din Marea Britanie, aduse fără respectarea prevederilor legale, a fost descoperit de joi, 10 iunie, în Portul Constanța, informează Poliția de Frontieră Română.
La control, lucrătorii vamali au constatat faptul că marfa din container nu corespunde cu datele declarate în documentele folosite la autoritatea vamală. Acesta era încărcat cu diverse produse electrocasnice second hand (produse în greutate de aproximativ 9 tone), iar în documentele de transport erau trecute elemente de mobilier și jucării.
Cum produsele aveau un grad de uzură mai mare decât cel permis, comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au interzis importul pe teritoriul României, clasificând mărfurile din container drept deșeuri.