Potrivit unor articole aparute in presa europeana si americana, Contele Dracula se gaseste in momentul de fata in centrul unor dispute privind dreptul de proprietate intre tara de unde se presupune ca provine acest personaj faimos si casa de productie care l-a facut faimos in toata lumea.
Potrivit unor sondaje realizate in randul cinefililor europeni si nord-americani, „Contele Dracula” este la fel de cunoscut ca si mascota celebrului lant de restaurante de tip fast-food McDonalds, si anume „Ronald McDonald”.
Pana de curand, comertul cu produse care purtau numele memorabilului vampir, cum ar fi tricouri, sepci sau chiar vinul rosu, nu aducea profituri spectaculoase. Dar, odata cu lansarea de catre statul roman a proiectului privind constructia unui parc de distractii in apropiere de Sighisoara, se presupune ca afacerile vor fi facute pe o scara mult mai larga, cu incasari anuale de zeci de milioane de dolari.
In aceste conditii, compania Universal, care a produs nu mai putin de sapte filme care il aveau drept personaj principal pe Dracula, a anuntat autoritatile romane ca trebuie sa plateasca drepturi de utilizare a imaginilor respective. In caz contrar, salile de cinema din parcul de distractii nu vor putea sa transmita aproape nimic.
„Noi insistam asupra faptului ca detinem drepturile de proprietate asupra imaginilor din sapte productii cinematografice care il au drept personaj principal pe contele Dracula”, a declarat purtatorul de cuvant al Universal Studios. El spune ca utilizarea imaginilor din aceste filme, dar si a unor postere sau chiar a numelui Dracula de catre statul roman vor fi posibile doar dupa plata unor drepturi anuale de proprietate.
Practic, purtatorul de cuvant al Universal Studios, merge pana la plata unor parti din profitul realizat de Dracula Land. In caz contrar, Bela Lugossi, vestitul star din filmele clasice cu Dracula nu va fi prezent la Sigihisoara, iar parcul de distractii va ramane fara atractia principala.
Realizand faptul ca profiturile parcului ar urma sa scada dramatic, ministrul Turismului Dan Matei-Agathon a declarat ca „este foarte posibil sa incepem negocierile cu Universal Studios in vederea achizitionarii imaginii contelui Dracula”.
„Trebuie mentionat faptul ca Ministerul Turismului va respecta toate normele legale in vigoare cu privire la drepturile de autor”, spune Agathon.
Michael E. Silver, vicepresedinte pentru business si legal affairs la Universal Studios, a spus ca celebra companie americana ar accepta chiar si primirea unui anumit numar de actiuni la parcul de distractii.
Nu toti romanii sunt insa de acord cu cererile casei de productie americane. „Cine se cred americanii atunci cand pretind drepturi de autor pentru un personaj celebru romanesc ? Ei nici macar nu existau atunci cand a trait Vlad Dracul”, spune reprezentantul unei agentii de turism.
Nicolae Paduraru, presedintele sectiei de la Bucuresti a Transilvania Society of Dracula nu este de acord cu opinia de mai sus. „Nu cred ca romanii pot pretinde drepturi de proprietate asupra unui personaj creat de un scriitor irlandez care, poate din intamplare, a fixat locul narativ in tara noastra. In primul roman al domnului Stoker, The Undead, actiunea se petrecea undeva in Austrai”, explica Paduraru.
Parcul de distractii Dracula Land, proiect care necesita investitii estimate la circa 40 milioane de euro, va fi amplasat la cinci kilometri de orasul Sighisoara, urmand sa fie realizat in cadrul unui program national special, care vizeaza si reabilitarea cetatii Sighisoara. Parcul va ocupa o suprafata de 60 hectare de teren, iar constructia acestuia presupune fonduri de 18 milioane de euro, la care se adauga investitiile conexe, in structuri de primire, restaurante, infrastructura si instalatii, calculate la aproximativ 20 milioane de euro, programul fiind esalonat pe o durata de doi ani si jumatate.
Vampirul lui Bram Stoker
Universal Studios a realizat sapte productii cinematografice care l-au avut drept personaj principal pe contele Dracula : de la „Dracula” (aparuta in 1933), „Draculas Daughter” (1936), „Son of Dracula” (1943) si pana la „The Brides of Dracula”, in 1960.
Dracula este opera celebrului novelist irlandez Bram Stoker, care a publicat prima varianta in 1897.
Localizarea in Romania a celebrului personaj a fost facuta de-abia la ultimele productii cinematografice, dupa ce Dracula a apartinut, rand pe rand, Ungariei si Austriei, mai ales datorita faptului ca in 1897 Transilvania era incorporata in imperiul Austro-Ungar.