Dacă în 1950 populaţia urbană de pe continentul african se ridica la 33 de milioane de persoane /14,4% din populaţia de pe glob/, în 2011 aceasta a crescut până la 414 milioane /39,6%/, iar în 2015 va ajunge, potrivit pronosticurilor, la 471 milioane /47,7%/, se spune în raport.

În opinia ECA, oraşele ‘îşi revendică’ treptat o cotă tot mai mare din creşterea demografică totală din Africa, fapt care are loc ca urmare a ‘mutării oamenilor din sate în megapolisuri şi transformării unor regiuni în structuri urbane’.

Procesul urbanizării accelerate din Africa va continua, afirmă ECA. Potrivit pronosticurilor acestei structuri, până în 2030 populaţia urbană de pe continent se va cifra la 744 de milioane. Acest lucru va provoca o serie de transformări cu caracter social, inclusiv care se referă la modul de viaţă al oamenilor, principiile de lucru ale sistemelor de învăţământ şi sănătate.

După cum se menţionează într-un studiu al Uniunii Africane, continentul negru ‘traversează astăzi o creştere vertiginoasă a tineretului’. Astfel, circa 42% dintre africani sunt mai tineri de 15 ani, se spune în raport.

‘Tineretul este o imensă resursă, care trebuie folosită spre binele dezvoltării economice a Africii’, este convins adjunctul directorului executiv al ECA, Abdalla Hamdok.

SURSA: Agerpres