Bursa de la Tokyo a înregistrat o cădere de peste 4% la mijlocul şedinţei, bursa de la Hong Kong a scăzut cu până la 7,24% după deschidere, bursa de la Sydney a înregistrat o pierdut 5% iar cea de la Seul 4,2%.

”Asiaticii acţionează în mod emoţional în loc să privească situaţia în mod raţional. Este o panică generală”, a declarat Chris Weston de la firma de brokeraj IG Markets cu sediul la Melbourne.

Cotaţia petrolului a continuat să scadă, în cursul schimburilor electronice derulate pe pieţele asiatice, barilul de ţiţei ”light sweet crude” cu livrare în luna septembrie a coborât sub pragul de 80 de dolari în timp ce barilul de ţiţei Brent a testat pragul de 100 de dolari.

Aurul continuă să se bucure de statutul său de valoare de refugiu. Marţi, uncia de aur a atins o nouă valoare record la bursa de la Hong Kong, 1.726,30-1.727.30 dolari, după ce luni a trecut pentru prima dată pragul de 1.720 de dolari.

Pieţele financiare suferă în continuare de pe urma undei de şoc provocată vineri de decizia istorică a agenţiei de rating Standard and Poor’s care a retras SUA ratingul ‘AAA’. Decizia S&P se adaugă unei lungi liste de indicatori economici dezamăgitori în SUA şi temerilor referitoare la evoluţia crizei datoriilor suverane din Europa.

Luni, bursa de la New York a înregistrat cea mai neagră şedinţă de după luna decembrie 2008. Indicele Dow Jones a căzut cu 5,55% pentru a termina sub pragul de 11.000, pentru prima dată în ultimele 10 luni. Panica s-a răspândit şi pe celălalt mal al Atlanticului. Bursa de la Frankfurt a scăzut cu 5,02%, cea de la Paris a scăzut cu 4,68% iar cea de la Londra a terminat în scădere cu 3,39%.

Presaţi să vină cu un răspuns concertat la criza datorilor din zona euro şi la semnalele de încetinire a economiei americane, liderii celor mai bogate state ale lumii nu s-au menajat. Cu puţin timp înainte de deschiderea pieţelor europene, ţările din G20 s-au declarat, luni dimineaţă, gata să acţioneze în mod coordonat pentru a stabiliza pieţele financiare şi a proteja creşterea economică. Puţin mai târziu, liderii şi guvernatorii băncilor centrale din G7 au anunţat că vor coopera pentru a contracara mişcările excesive ale cursului de schimb. La rândul său, Banca Centrală Europenă a anunţat şi ea duminică că va achiziţiona obligaţiuni publice de pe piaţa secundată.

Sursa: Agerpres