Twitter l-a acuzat pe Elon Musk că a renunțat la achiziția companiei deoarece turbulențele de pe piața bursieră au făcut ca afacerea să fie mai dificilă pentru el. Acum, Elonn Musk spune că Twitter a fost, de fapt, cel care a oprit achiziția de 44 de miliarde de dolari.
Elon Musk susține că Twitter a ascuns numărul real de conturi neautentice de pe platforma sa, acuzând compania de fraudă.
Astfel de conturi reprezentau cel puțin 10% din utilizatorii activi zilnici ai Twitter care văd reclame, a afirmat echipa juridică a lui Musk, reiterând îngrijorările pe care acesta le-a exprimat la scurt timp după semnarea tranzacției, în aprilie. Twitter a susținut că cifra este mai mică de 5%.
Twitter ar fi ascuns, de asemenea, numărul utilizatorilor săi care văd reclame, au afirmat avocații lui Musk în dosarul, care a fost făcut public joi. În primul trimestru al anului, 65 de milioane din cei 229 de milioane de utilizatori activi zilnici ai companiei nu au văzut reclame, potrivit documentelor depuse.
Twitter a declarat că Elon Musk încearcă „să denatureze datele primite de la companie pentru a sponsoriza concluzii nebunești” și că cifrele sale sunt corecte, transmite The New York Times.
Elon Musk acuză Twitter de fraudă
Utilizând Botometer, un instrument conceput de Universitatea Indiana pentru a măsura conturile neautentice, analiștii lui Elon Musk au descoperit un număr mai mare de conturi neautentice decât cel dezvăluit de Twitter. Analiza lor a fost preliminară și va fi extinsă, se arată în dosar.
Declarațiile false au ascuns punctele slabe ale modelului de afaceri al Twitter și l-au păcălit pe Musk să accepte să cumpere Twitter la „un preț umflat”, au declarat avocații directorului Tesla.
„Twitter număra greșit numărul de conturi false și de spam de pe platforma sa, ca parte a schemei sale de inducere în eroare a investitorilor cu privire la perspectivele companiei.
Dezvăluirile Twitter s-au destrămat încet, Twitter închizând cu frenezie porțile informațiilor într-o încercare disperată de a împiedica părțile să descopere frauda sa”, au scris avocații lui Elon Musk.
Procesul va începe în luna octombrie
Dosarul, depus vinerea trecută, dar păstrat confidențial până joi, a fost primul răspuns extins al lui Elon Musk în ceea ce se așteaptă să fie o bătălie juridică prelungită între compania de socializare și unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Un proces este stabilit pentru luna octombrie.
„Afirmațiile sale sunt inexacte din punct de vedere faptic, insuficiente din punct de vedere juridic și irelevante din punct de vedere comercial”, a declarat joi, într-o declarație, Bret Taylor, președintele consiliului de administrație al Twitter. Compania a răspuns, de asemenea, la afirmațiile lui Musk într-un document juridic.
Instrumentul Botometer nu este fiabil, a declarat Twitter în dosarul său. Compania a precizat că instrumentul a folosit standarde diferite față de calculele interne ale Twitter și că a considerat odată că este foarte probabil ca contul de Twitter al dlui Musk să fie un robot.
Musk a început să achiziționeze acțiuni ale Twitter la începutul acestui an și, până în aprilie, a devenit cel mai mare acționar al companiei. El a respins oferta Twitter de a se alătura consiliului de administrație, lansând în schimb o tentativă rapidă și agresivă de preluare. Dar odată ce Twitter a acceptat achiziția, Musk a început să își exprime îndoielile. În iulie, el a indicat că nu mai dorește să cumpere compania.
Twitter l-a dat în judecată pe Elon Musk
Twitter l-a dat în judecată pe Musk la Tribunalul Chancery din Delaware în încercarea de a forța achiziția. Twitter a susținut că acesta și-a pierdut interesul pentru tranzacție pe măsură ce piața s-a prăbușit, iar acțiunile Twitter și ale producătorului de automobile electrice Tesla, care reprezintă principala sursă a averii Musk, au scăzut.
„Musk refuză să își onoreze obligațiile față de Twitter și acționarii săi, deoarece afacerea pe care a semnat-o nu mai servește intereselor sale personale”, a declarat Twitter în procesul său.
În ultimele zile, compania a împânzit băncile, partenerii financiari și asociații domnului Musk cu citații, cerând comunicări despre afacere care ar putea face lumină asupra motivului pentru care Musk a decis să se retragă.
Înțelegerea include o clauză de „executare specifică” care permite Twitter să dea în judecată pentru a forța încheierea tranzacției atât timp cât datoria pe care miliardarul a strâns-o pentru achiziție este în vigoare. Musk poate plăti o taxă de 1 miliard de dolari pentru a ieși din afacere dacă finanțarea sa cade.
Elon Musk: Twitter este plin de conturi false
Elon Musk a susținut că Twitter este inundat de conturi false și că firma l-a indus în eroare cu privire la numărul real de impostori de pe platforma sa. Conturile false sunt folosite pentru a răspândi spam sau pentru a manipula serviciul Twitter prin amplificarea falsă a tendințelor și sunt deseori automatizate și nu gestionate de persoane reale.
Twitter obține cea mai mare parte a veniturilor sale din publicitate. Musk a afirmat că agenții de publicitate nu ar ajunge la clienții pe care și-i doresc dacă Twitter ar fi inundat de conturi false.
Avocații săi au susținut că inexactitățile din indicatorii de măsurare a utilizatorilor Twitter au reprezentat un efect negativ semnificativ asupra afacerii, ceea ce i-a permis să renunțe la achiziție.