Comisia Europeană se pregăteşte să deschidă un proces împotriva producătorului de vaccinuri AstraZeneca, a relatat miercuri seară publicaţia Politico, citând cinci diplomaţi din UE, rămaşi sub protecţia anonimatului, potrivit Reuters, transmite Agerpres.
Astfel, la o întâlnire de miercuri a ambasadorilor, majoritatea ţărilor din UE au spus că vor sprijini darea în judecată a companiei în urma plângerilor că nu a livrat dozele de vaccin promise blocului comunitar. Scopul acestei proceduri judiciare este de a obliga AstraZeneca să livreze dozele stabilite prin contractul său cu UE, a mai scris Politico, citând un diplomat.
De asemenea, alţi doi diplomaţi au precizat că există un termen limită, până la sfârşitul acestei săptămâni, până la care ţările din UE pot opta pentru retragerea din această acţiune judiciară. AstraZeneca a stârnit nemulţumirea UE în ianuarie, atunci când a anunţat că nu va putea să livreze blocului comunitar numărul de doze anticipat iniţial.
Până la sfârşitul primului trimestru, compania a livrat Uniunii Europene 30 de milioane de doze, şi nu 100 de milioane de doze promise prin contractul cu UE. Acest deficit a încetinit campaniile de vaccinare din ţările din UE.
Compania farmaceutică speră să livreze circa 70 de milioane de doze până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din acest an, când ar fi trebuit să ofere toate cele 300 de milioane de doze prevăzute în înţelegerea cu UE.
Decizia UE privind vaccinul AstraZeneca
Un oficial UE de rang înalt a declarat pentru Reuters că Uniunea Europeană renunţă să recurgă la posibilitatea de a cumpăra 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva covid-19, prevăzute prin contracte cu AstraZeneca şi Johnson & Johnson.
Totodată potrivit acestuia, Comisia Europeană a semnat deja în numele Celor 27 state membre, un contract cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul american J&J – din care a comandat doar 200 de milioane – şi unul cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca – dintre care a cumpărat 300 de milioane.
”Nu este nevoie să recurgem la opţiuni” de achizţionare a unor doze suplimentare, declară un oficial european implicat în negocieri cu laboratoarele.
De menționat este faptul că, noua decizie luată de UE arată că Executivul comunitar crede că îşi poate atinge obiectivul vaccinării a cel puţin 70% dintre europenii adulţi până la sfârşitul verii doar cu vaccinuri livrate de către alianţăa americano-germană Pfizer-BioNTech şi compania ameriană Moderna.
Sursă foto: Dreamstime