Conținutul politic nu va mai fi viralizat pe Instagram

În contextul unui an bogat în alegeri desfășurate în întreaga lume, două dintre platformele Meta au decis să nu mai promoveze conținutul politic în feed-urile lor personalizate.

Adam Mosseri, șeful Instagram, a anunțat că Meta nu va mai recomanda conținut politic utilizatorilor de Instagram și Threads.

Conținutul politic nu va fi complet blocat, ci pur și simplu nu va mai fi „amplificat” de algoritmi, a explicat Mosseri. Utilizatorii vor putea în continuare să vadă postările politice ale persoanelor pe care le urmăresc, dar conținutul politic va fi eliminat din fluxurile care aduc postări din afara cercurilor de interese ale utilizatorilor.

Aceasta înseamnă că postările politice nu vor mai apărea în secțiuni precum Explore și Reels de pe Instagram și nu vor mai fi recomandate de către algoritmi utilizatorilor decât dacă aceștia urmăresc persoanele respective pe Threads.

Deși nu este clar cum Meta diferențiază tehnic postările politice de restul conținutului, compania a precizat că se referă la conținut legat de alegeri și guverne.

În schimb, pentru utilizatorii interesați de politică, Instagram și Threads vor oferi opțiuni prin care aceștia să poată alege ca algoritmii să le afișeze conținut politic în fluxurile lor.

Această modificare, pe lângă faptul că va elimina diverse critici legate de modul în care sunt prezentate postările unor partide politice, ar putea determina partidele politice să achiziționeze și mai multe reclame pentru a fi vizibile pe rețelele sociale ale companiei.

Implementarea acestei schimbări va începe în următoarele săptămâni.

Schimbări și la WhatsApp

În curând, WhatsApp și Messenger se vor adapta la obligația impusă de UE. Potrivit acesteia, vor trebui să se deschidă la mesajele din alte aplicații de chat.

Regulamentul arată că UE a identificat principalii actori de pe fiecare piață digitală, pe care îi obligă la „interoperabilitate”.

Astfel, populara aplicație de mesagerie trebuie să se „deschidă” aplicațiilor concurente. În caz contrar, nu va putea să continue să funcționeze în Europa.

Data limită este de 6 martie. La momentul respectiv, marile platforme de chat trebuie să înceapă să ofere interoperabilitate utilizatorilor lor.

În cazul în care data nu este respectată, UE este pregătită să aplice amenzi severe.

Inițial, WhatsApp va oferi această posibilitate utilizatorilor în mod opțional. Meta, compania din spatele aplicației, a argumentat că discuțiile cu utilizatorii de pe alte platforme sunt mai puțin sigure decât dacă se face acest lucru cu alți utilizatori WhatsApp.

Astfel, în aplicație va fi introdusă o nouă filă. Aceasta va fi rezervată chat-urilor „mixte” cu terți. Trebuie menționat că nu toate funcțiile vor fi disponibile imediat.