British Airways a anulat astazi  54 de curse care erau programate sa decoleze de pe mult-laudatul si proaspat-inauguratul Terminal 5 de pe aeroportul Heathrow. Motivul? Peste 15.000 de bagaje stranse in ultimele cinci zile de haos creat, ceea ce face imposibila trierea lor si trimiterea la cala.

British Airways a anulat in total peste 250 de zboruri de cand a lansat Terminalul 5 si se lupta sa il aduca la capacitatea maxima de functionare. Intreruperile in activitatea aeroportului au adus pierderi estimate la mai mult de 40 de milioane de dolari pana in prezent.

Terminalul 5 detine peste 17 kilometri de circuite de banda rulanta, menite sa transporte 12.000 de bagaje pe ora. In crearea softului de management al acestui mecanism complicat s-au investit peste 400.000 de ore de munca. Sistemul poate tria bagajele in functie de prioritate si destinatie, complet automatizat.

Situatia de criza de pe Heathrow vine intr-un moment foarte delicat, intrucat concurenta americana Delta Air Lines, Continental Airlines si Northwest s-au stabilit pe Heathrow din aceasta saptamana, sub acordul trans-atlantic „Open Skies”.

Data: 31 martie 2008

Sursa: Bloomberg