Rețelele inteligente și echipamentele care le alcătuiesc, printre care se numără și contoarele inteligente, permit astfel furnizorilor de energie să răspundă la cerințele clienților care sunt din ce în ce mai pretențioși referitor la consumul de energie.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, investițiile în rețelele inteligente au crescut constant în ultimii ani, chiar dacă tehnologia reprezintă în continuare o pondere relativ mică din totalul investițiilor în infrastructura de rețea.
În Europa, rețelele inteligente se dezvoltă puternic, în condițiile în care Uniunea Europeană are ca strategie înlocuirea până în 2020 a cel puțin 80% din echipamentele vechi de măsurare a consumului de energie cu contoare inteligente.
Chiar dacă obiectivul cel mai probabil nu va fi atins, numărul de contoare inteligente funcționale este în continuă creștere, mai ales că state precum Italia, Suedia sau Marea Britanie au trecut deja la instalarea celei de-a doua generații de contoare inteligente.
Obiectivul este ca extinderea rețelelor inteligente și instalarea pe scară largă a noilor aparate de măsurare a consumului să stimuleze apariția și dezvoltarea tehnologiilor digitale și a aplicațiilor bazate pe Internet of Things (IoT).
Astfel, digitalizarea rețelei folosind senzori și tehnologii avansate precum cloud computing va contribui la monitorizarea tiparelor de consum și la furnizarea de informații în timp real despre consumul de energie electrică.
Utilizarea tehnologiei pentru echilibrarea consumului
Echilibrarea energiei în rețea prin managementul consumului reprezintă una dintre soluțiile moderne care va putea fi aplicată după ce distribuitorii vor finaliza înlocuirea contoarelor vechi cu aparate moderne de măsurare a consumului de energie.
În România, pentru a echilibra energia în rețea atunci când există vârfuri de consum, se apelează la producătorii de energie, în special la centralele care funcționează pe baza combustibililor fosili.
În schimb, în țările dezvoltate, echilibrarea în rețelele inteligente se poate realiza și prin ajustarea consumului, care poate fi obținută prin tarife flexibile care încurajează consumul în orele când cererea este scăzută, dar și prin alte modalități mai eficiente decât pornirea unui grup energetic.
Pentru a putea obține aceste ajustări fine ale cererii și ofertei de energie, este nevoie de o rețea inteligentă care să ofere, prin intermediul datelor primite de la contoarele inteligente, o predictibilitate mare a consumului.
Totodată o astfel de rețea ar trebui să poată permite ajustarea consumului individual cum ar fi, de exemplu, intervalul în care este încărcată bateria unui vehicul electric, astfel încât mai puțină energie să fie utilizată pentru acest lucru în perioadele cu consum ridicat în rețea.
Pentru ca toate acestea să devină într-o bună zi realitate, este nevoie de investiții majore în infrastructura de distribuție a energiei electrice și în instalarea de contoare inteligente, cele care reprezintă interfața clienților la rețelele electrice moderne.
Prezent pe piața românească atât prin intermediul diviziei de distribuție și furnizare a energiei electrice, cât și prin cea de producere a energiei regenerabile, grupul italian Enel este unul dintre pionierii în tehnologia pentru contorizarea inteligentă. La noi în țară, Enel continuă să investească în acest proiect, urmând ca până la finalul acestui an peste 671.000 să dispună de un contor inteligent.
Mai multe detalii despre acest subiect puteți regăsi accesând următorul link.