Contra hotilor se pot folosi pistoale cu ardei iute

Clasificarea armelor este dificil de realizat. Chiar daca o arma a fost conceputa pentru tir, poate fi utilizata si pentru autoaparare. De asemenea, daca intra pe mana cui nu trebuie, o asemenea arma poate fi folosita cu mult succes si pentru savarsirea infractiunilor. Prin Legea nr. 17/1996, referitoare la regimul armelor si al munitiilor, este reglementat cine poate poseda o arma si in ce conditii. Pistoale sau revolvere militare (cu glont) pot poseda doar persoanele care indeplinesc functii

Clasificarea armelor este dificil de realizat. Chiar daca o arma a fost conceputa pentru tir, poate fi utilizata si pentru autoaparare. De asemenea, daca intra pe mana cui nu trebuie, o asemenea arma poate fi folosita cu mult succes si pentru savarsirea infractiunilor. Prin Legea nr. 17/1996, referitoare la regimul armelor si al munitiilor, este reglementat cine poate poseda o arma si in ce conditii. Pistoale sau revolvere militare (cu glont) pot poseda doar persoanele care indeplinesc functii publice. Este vorba de judecatori, procurori, parlamentari si alti demnitari, precum si de cadrele militare, politisti etc. Desigur, pentru cei din lumea interlopa, nu este nici o problema sa-si procure o arma militara, chiar mult mai performanta decat cele din dotarea politistilor.
In magazinele din Romania exista trei tipuri principale de arme pentru autoaparare. O prima categorie sunt armele cu gaze. Gazele pot fi neurotropice si lacrimogene. Cele dintai, care au ca efect pierderea cunostintei persoanei care le inhaleaza, au fost interzise in majoritatea tarilor occidentale si nu se mai gasesc nici in Romania. Gazele lacrimogene, chiar daca nu au un efect atat de puternic, il scapa pe utilizator dintr-o situatie critica. Efectul iritant al acestora il scot pe un eventual agresor din lupta. Acesta nu va mai putea decat sa tuseasca si sa-si frece ochii. In ultimul timp, gazele lacrimogene de sinteza au fost inlocuite de gaze „ecologice”, cu acelasi efect, care sunt fabricate din extracte naturale, de piper sau ardei iute. Gazele pot fi propulsate spre agresor in doua feluri: fie cu ajutorul unui spray care are o raza de actiune de maximum doi metri, fie cu un pistol cu gaze.
Pistoalele cu gaze se incarca la fel ca un pistol militar cu cartuse cu pulbere. Acestea au insa in varf, in loc de glont, o pastila de plastic care contine gazul iritant. In momentul tragerii, pastila se desface si gazul este impins cu viteza foarte mare spre agresor. In afara de cartusele cu gaze, cu acest tip de pistoale se mai pot lansa rachete luminoase sau bile de cauciuc, foarte dureroase. Nu pot fi utilizate cartuse cu glont, aliajul din care este fabricat pistolul nefiind destul de rezistent pentru acestea. Utilizatorul risca sa-i explodeze pistolul in mana din cauza presiunii. Raza de actiune a pistolului cu gaze este de circa patru, cinci metri. Pentru a obtine efectul maxim, pistolul nu trebuie orientat direct spre agresor, ci in sus, la un unghi de 30 de grade fata de orizontala. Pe langa efectul gazelor, trebuie luat in considerare si efectul psihologic al unui pistol cu gaze. Zgomotul produs de acesta este identic cu cel al unei arme cu glont, iar infractorul nu va sta sa verifice cu ce s-a tras asupra sa.
Arma cu aer comprimat raneste la 200 de metri
Al doilea tip de arme de autoaparare sunt pistoalele cu aer comprimat. „Cumparatorii pistoalelor cu aer comprimat isi procura aceste arme in ideea de a imbina utilul cu placutul. Pistoalele cu aer comprimat se folosesc pentru tir, dar pot fi utilizate si pentru autoaparare. Aceste arme pot produce rani pana la o distanta de 200 de metri”, afirma Mihai Damian, director al firmei Canadian Trading. Pistoalele cu aer comprimat au doua tipuri de proiectile: alice de plumb, de diverse forme, si bile de otel. De asemenea, exista doua tipuri de propulsare a proiectilelor. Fie cu ajutorul unui sistem de pompare care comprima aerul atmosferic in arma sau in cartuse speciale refolosibile, fie pistolul se incarca cu o capsula cu CO2 sub presiune. Capsula poate fi utilizata pentru mai mult de 50 de trageri.
Al treilea tip de arma de aparare este aparatul pentru electrosocuri. Acesta elibereaza curent la tensiuni cuprinse intre 30.000 si 150.000 de volti. Descarcarea electrica provoaca formarea unei cantitati foarte mari de acid lactic, care blocheaza efectiv muschii agresorului. Acesta nu mai este stapan pe corpul sau, nu-si poate folosi muschii, desi ramane constient. Efectul dureaza circa 15 minute, iar daca electrosocul este aplicat in regiunea inimii sau a gatului, efectul de intepenire a corpului poate fi vesnic.
Chiar daca foloseste o astfel de arma in legitima aparare, o persoana poate fi pusa sub acuzare din cauza ambiguitatilor legii. „Legea nu reglementeaza concret situatiile si modul in care se poate face uz de armele de autoaparare. La nivelul de infractionalitate care exista la ora actuala in Romania, legea poate fi imbunatatita in favoarea cetatenilor. Oricum, lumea interlopa este dotata de mult cu arme de foc”, declara Sever Moldovan, director al firmei Munirom.
Armele va pot scapa de infractori, dar riscati ca Justitia sa va transforme din victima in agresor.     
Acte necesare pentru procurarea unei arme de autoaparare

Pentru pistol cu gaze
Este nevoie de autorizare de la Formatiunea Arme si Munitii din cadrul Ministerului de Interne. Pentru obtinerea acesteia se solicita: cazier judiciar, fisa medicala care sa ateste responsabilitatea solicitantului. De asemenea, trebuie justificata necesitatea unei astfel de arme.

Pantru pistol cu aer comprimat
Solicitantul trebuie sa aiba 18 ani impliniti, sa aiba un act de identitate, adeverinta de cazier si fisa medicala care sa ateste responsabilitatea. Fisa medicala poate fi inlocuita cu un act pentru eliberarea caruia este necesar controlul psihologic
(permis de conducere, brevet de zbor sau parasutism etc.)