Conform Agerpres, DIICOT a efectuat marţi 41 de percheziţii, atât la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moraviţa, cât şi la domiciliile unor poliţişti, acuzaţi că primeau mită de la grupări care se ocupau, în special, cu contrabanda de ţigări, dar şi alte produse.
Potrivit unor surse judiciare, în martie 2016, Serviciul Supraveghere şi Control Vamal din cadrul ANAF a sesizat DIICOT-Serviciul Teritorial Timişoara cu privire la faptul că, în perioada februarie – septembrie 2015, mai mulţi cetăţeni români au achiziţionat din Serbia ceasuri marca Rolex, pe care le-au introdus în România fără a respecta formalităţile vamale, prejudiciul în acest caz fiind de 815.714 lei.
Din cercetările efectuate de procurori a rezultat că, în cursul anului 2015, inculpatul I.A.C. a iniţiat constituirea unui grup infracţional, cu scopul desfăşurării unor activităţi de contrabandă cu ceasuri Rolex, pe care liderul urmărea să le achiziţioneze din Serbia şi să le introducă în România, fără îndeplinirea formalităţilor vamale, pentru a le comercializa ulterior pe piaţa neagră din Germania.
Manopera consta în achiziţionarea aparentă a ceasurilor de către ceilalţi membri ai grupului, urmată de solicitarea restituirii TVA formulată de către pretinşii cumpărători către autorităţile sârbe.
Ulterior, pentru introducerea ceasurilor în România, cumpărătorii trebuiau să declare aceste bunuri în vama românească, pentru a fi calculate şi achitate taxele aferente, lucru care nu se mai realiza, ceasurile de lux fiind introduse în ţară cu sprijinul unor funcţionari din PTF Moraviţa.
În realitate, după ce se obţinea restituirea TVA de către autorităţile sârbe, membrii grupării treceau frontiera de stat către România. Între cele două vămi, erau aşteptaţi de funcţionarii români care preluau ceasurile Rolex şi le restituiau contrabandiştilor după trecerea pe la punctul de control. În acest mod, chiar dacă odată ajunşi în PTF, contrabandiştii erau controlaţi (aşa cum au solicitat în repetate rânduri autorităţile sârbe), asupra acestora nu se găsea niciun bun şi nu se lua nicio măsură.
La vama Stamora-Moraviţa erau protejaţi şi contrabandiştii de utilaje sau alte mărfuri.
Anchetatorii susţin că anumite mărfuri aveau deja denumiri specifice atribuite în limbajul folosit de poliţiştii de frontieră, precum şi comisioane fixe ce trebuiau plătite agenţilor pentru a permite introducerea în ţară a acestor mărfuri, la nivelul PTF Moraviţa existând un veritabile "mercurial" al preţurilor, unanim cunoscut şi aplicat atât de contrabandişti, cât şi de poliţişti.
Procurorii mai arată că discuţiile dintre agenţi dovedesc şi un alt aspect deosebit de grav, respectiv faptul că poliţiştii erau dispuşi să gireze introducerea în ţară a aproape orice în schimbul unor sume de bani, inclusiv substanţe periculoase sau interzise la deţinere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme şi muniţie.