„Contrabanda cu ţigarete creşte îngrijorător de mult în regiunea Nord-Est (cu 9,5 puncte procentuale, până la 41,8%), care devine astfel cea mai afectată de comerţul ilegal. Creşteri semnificative se înregistrează şi în regiunea Nord-Vest (cu 6,4 p.p., până la 17,6%) şi în Bucureşti, unde contrabanda a atins un nivel dublu (12,6%) comparativ cu martie. Pe de altă parte, notăm scăderi importante în regiunile Vest (-7,8 p.p. până la 23%) şi Sud-Est (-6,4 p.p. până la 13,8%). Din punct de vedere al provenienţei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele “Cheap Whites” continuă să deţina cea mai mare pondere din piaţa neagră, şi anume de 39,4%, aflându-se însă în scădere faţă de luna martie (-6,5 p.p.). De asemenea, produsele cu timbru de Ucraina şi Moldova continuă şi în mai trendul ascendent din luna martie”, a declarat Marian Marcu, directorul Novel Research.
În opinia celor trei mari producători de tutun care îşi împart circa 95% din piaţa locală – BAT, JTI și Philip Morris International -, pentru reducerea pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.).
Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe şi contribuţii.