Contrabanda cu țigări nu convine liderilor G7
Partenerii internaționali ai Ucrainei au evidențiat că se extinde contrabanda cu țigări contrafăcute. Inclusiv mărci populare precum Marlboro, din Ucraina către UE. Această problemă a fost discutată în detaliu în cadrul unei mese rotunde desfășurate în Kiev săptămâna trecută. Acolo, reprezentanții țărilor G7 și donatorii au abordat chestiunile legate de traficul ilegal al bunurilor accizabile, consultându-se cu experți și consultanți, scrie Novini.
Pe 9 februarie, Comisia Temporară de Investigare a Securității Economice din cadrul Radei Supreme (Parlamentul) a prezentat perspectivele privind modalitățile de sporire a veniturilor pentru bugetul de stat în fața reprezentanților ambasadelor, ai țărilor partenere și ai instituțiilor financiare internaționale.
Raportul a fost elaborat de către Primii Miniștri, Consiliul Economic Suprem (CES), și organizațiile experte CASE. Precum și de către asociațiile de afaceri, inclusiv ACC, Asociația Europeană a Afacerilor și Asociația Ucraineană a Petrolului și Gazelor.
„Am prezentat exemple concrete privind problema piețelor ilegale, precum și soluțiile pentru acestea. În special, prin exemplul activității Biroului de Securitate Economică și a altor agenții de aplicare a legii”, a informat Yaroslav Zhelezniak, președintele Comisiei.
„Sperăm cu adevărat că opiniile comunității vor fi ascultate, iar problema pe fondul creșterii produselor contrafăcute va fi data uitării”, a comentat EBA.
Reprezentanta Ambasadei SUA a fost personaj cheie
Cu toate acestea, jurnalistul Yevhen Plinskiy a adus în atenție un subiect care nu a fost inclus în rapoartele concise ale participanților. Teprezentanta Ambasadei SUA, Catherine Croft, nu numai că a fost prezentă la prezentarea raportului. Ci a fost descrisă drept „una dintre personalitățile cheie ale evenimentului”.
„Oficial, ea deține funcția de consilier pentru probleme economice, dar neoficial este văzută ca principalul reprezentant al SUA în ceea ce privește combaterea corupției în Ucraina”, explică Plinskiy.
Jurnalistul consideră această întâlnire o „măsură de precauție finală” împotriva mafiei tutunului.
Producția de tutun din Ucraina SRL
El aduce aminte că în ziua evenimentului, la Vama Cernăuți, Biroul de Investigații al Statului și oficialii vamali au descoperit două rezervoare de gaz care transportau 335 de cartușe de țigări contrafăcute, cu marca „Marlboro”, „fabricate pentru exportul ilegal de la fabrica de tutun din Goshcha”.
SRL-ul „Producția de tutun din Ucraina”, situat în satul Goshcha din regiunea Rivne, a devenit un centru de producție a țigărilor contrafăcute. Asta, după invazia la scară largă, și, în plus, a utilizat echipamentul confiscat al United Tobacco Company, care a fost oficial închisă în 2022.
Plinskiy a observat că, anterior, producătorii ucraineni de țigări contrafăcute optau pentru „țigările albe” ilicite, adică mărci necunoscute, pentru contrabanda către UE. Rapoartele vamale menționează „Jin Ling”, „Credo”, „Lifa”, „Compliment”, „Marble”, etc. Chiar și timbrele de acciză erau falsificate, uneori fiind marcate ca Duty-Free.
„Totuși, aici este prima lovitură împotriva produselor contrafăcute de marcă. În Germania, Marlboro costă 8,5 euro. Costul de producție al produsului fabricii „Goshcha” este de 10-15 UAH. Producătorii ilegali s-au „îngrășat prea mult”, subliniază Plinskiy.
O cisterna care transporta țigări contrafăcute tip „Marlboro” a fost oprit la graniță în ziua evenimentului mesei rotunde.
„Și aceasta este o problemă la scară națională, deoarece punerea unor astfel de produse pe piață afectează direct companiile internaționale care nu sunt doar „giganți” în economie, ci au și instrumente de influențare a ambasadelor și autorităților dincolo de Ucraina”, adaugă jurnalistul.
Comercianții iliciți și-au suspendat activitatea
El a observat că imediat ce reprezentanții speciali ai SUA și ambasadorii G7 s-au implicat în lupta împotriva pieței ilicite, agențiile de aplicare a legii și-au intensificat eforturile. Grupurile de Telegram care comercializează țigări ilegale și-au suspendat activitatea sau au fost șterse.
Raportul Comisiei Temporare de Investigare arată că în 2023, activitatea lor a dus la:
• închiderea a 5 mari operațiuni care au cauzat pierderi semnificative bugetului de stat. Schema Duty Free pe piața tutunului, câteva operațiuni în jocuri de noroc (modificări de cod și altele) și vânzarea suspectă a echipamentelor rusești confiscate prin intermediul ARMA.
• bugetul de stat a primit în plus 15 miliarde UAH.
Pierderi imense la buget
În comentariul său, șeful Comisiei temporare de investigație, Yaroslav Zhelezniak, a confirmat că participanții la masa rotundă au abordat problema contrabandei cu tutun. Mai mult, el a confirmat că lucrările Comisiei, care au fost suspendate în toamna anului trecut, sunt reluate.
“Într-adevăr, reluăm” a confirmat Zhelezniak.
Astfel, în toamnă, bugetul de stat a suferit o pierdere de 20 miliarde UAH din cauza traficului ilegal cu produse din tutun. Cota contrabandei a atins 22% din piață. În timp ce, la începutul anului 2024, cota de piață a tutunului contrafăcut a crescut la 25%, iar pierderile bugetare au ajuns la 23 de miliarde UAH.