„În septembrie 2015, comerțul ilegal cu țigarete a înregistrat cea mai mare creștere în regiunea de nord-vest: plus 14,6 p.p., până la 24,9%, comparativ cu luna iulie. Nord-est rămâne mai departe regiunea cea mai afectată de piața neagră, cu un nivel al comerțului ilicit de 31,4%, cu toate că se află în scădere față de iulie, cu 3,9 p.p.. Din punct de vedere al provenienței, ponderea produselor „cheap whites” crește vertiginos în septembrie, cu 5,6 p.p. comparativ cu iulie, atingând un prag record de 66,4%. Ponderea produselor provenite din Moldova (19,9%) și Serbia (3,3%) este relativ constantă în septembrie, iar Ucraina se află în scădere (minus 4,8 p.p., până la 5,1%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
„JTI va continua să sprijine campaniile regionale anti-contrabandă derulate de autorități, inclusiv în județele de graniță din nord-vest unde se înregistrează cea mai mare creștere a comerțului ilegal. Acțiunile de acest tip au, însă, rezultate exclusiv în perioadele și în regiunile în care se desfășoară. Așadar, este nevoie de o Strategie Națională de combatere a contrabandei, cerută public de autoritățile de aplicare a legii, precum și de Consiliul Concurenței. Dat fiind că, recent, a fost emisă o Hotărâre de Guvern care conferă Ministerului Sănătății rolul de coordonator al unui Comitet interministerial pentru controlul tutunului, comitet care are inclusiv atribuții de identificare a măsurilor pentru reducerea contrabandei și contrafacerii produselor din tutun, instituția în cauză ar trebui să se implice în inițierea Strategiei. Lucru foarte puțin probabil, dacă ținem cont că, în ciuda cererilor repetate și argumentate ale industriei, Ministerul Sănătății întârzie chiar și transpunerea în legislația națională a Directivei revizuite a tutunului, în condițiile în care 20 mai 2016 este data de la care industria trebuie să-și conformeze producția conform noilor cerințe. În timp ce producătorii legali se vor da peste cap ca să implementeze legislația ce va fi promovată, probabil, în al treisprezecelea ceas, oferta de pe piața neagră va fi la fel de bogată. E un aspect care ar trebui luat în calcul de ministerul care coordonează un comitet cu atribuțiuni atât de vaste”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.
„Ușoara scădere a nivelului contrabandei cu țigarete este un efect direct al noii Strategii Naționale de Apărare a României, document aprobat de către Parlamentul României și care încadrează traficul transfrontalier de bunuri, inclusiv produse din tutun, în categoria Riscuri la adresa securității naționale. Este primul document care încadrează traficul de bunuri, de orice natură, în zona criminalității. Dincolo de pierderile anualizate aduse bugetului de stat, care însumează la actualul nivel al contrabandei aproximativ 500 de milioane de euro, comerțul ilegal aduce atingere securității naționale, știut fiind că rețelele de infractori dau dovadă de flexibilitate și în ceea ce privește rutele alese, dar și a bunurilor traficate. În cel mai recent raport făcut public, Serviciul Român de Informații (SRI) menționează printre amenințările la adresa securității naționale, dificultățile economice, generate și de economia subterană. În condițiile în care și restul țărilor Uniunii Europene iau măsuri de securizare a frontierelor, chestiunea contrabandei cu țigarete ar trebui să fie tratată cu maximă seriozitate, în vederea protejării veniturilor la buget, dar și a securității țării”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.
“Scăderea nivelului contrabandei cu țigarete în România are drept consecință imediată creșterea veniturilor la bugetul de stat. Suma prin care industria tutunului contribuie la bugetul de stat este semnificativă – aproximativ 230 de milioane de euro lunar – și importantă în construcția bugetară actuală. Suntem preocupați de menținerea volumelor legale vândute de industria noastră, cu atât mai mult în contextul actual, în care facem eforturi importante de transpunere în legislația română a prevederilor Directivei privitoare la Produsele de tutun. Îngrijorarea industriei este generată de lipsa de dialog instituțional prin care să putem să asigurăm cadrul de care avem nevoie pentru a funcționa în anii următori. Împreună cu prevederi excesive referitoare la restricționarea vânzării produselor de tutun, care ar putea avea drept consecință restrângerea cu 65% a punctelor de vânzare din București, lipsa de claritate referitoare la cadrul legislativ este în directă legătură cu încurajarea celor care vând produse de contrabandă oriunde, oricum și oricând, fără a ține seama de prevederi speciale aplicabile produselor noastre, prin care semnalăm riscurile asociate fumatului. Transpunerea corectă și echilibrată a prevederilor Directivei privitoare la Produsele de Tutun reprezintă o prioritate și un pas important în susținerea cadrului legal în care companiile noastre își desfășoară activitatea”, a declarat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.
“Contrabanda a scăzut cu doar 0,5 p.p., în ciuda eforturilor depuse de autoritățile de aplicare a legii. Și în această perioadă au fost capturate mașini ticsite cu zeci de mii de pachete ilegale, peste tot în țară, începând cu regiunile de frontieră și terminând cu centura Capitalei. Au fost destructurate grupări infracționale, iar Garda de Coastă împreună cu lucrătorii vamali au descoperit la Constanța aproape cinci milioane de tuburi pentru țigarete cu filtru, destinate fabricării de produse ilegale. Totodată, trebuie luat în calcul că, de obicei, în lunile de toamnă se fac stocuri pentru perioada de iarnă, când este mai dificil să fie trecute țigaretele ilegale pe frontiera verde. Așadar, multe dintre țigaretele care nu se văd acum pe piața neagră, vor fi comercializate în lunile care urmează. Pe cale de consecință, ne așteptăm să vedem o creștere a pieței negre în viitorul apropiat și privim cu rezervă această scădere din septembrie. Este evident că activitățile de acest tip sunt puternic ancorate în crima organizată, așadar este esențial ca, mai ales în contextul geopolitic actual, reducerea pieței negre a țigaretelor să reprezinte o prioritate. De asemenea, este absolut necesar ca producătorii să cunoască cadrul legal în care își vor desfășura activitatea, pentru a-și putea creiona planurile de afaceri și adapta procesele de producție. Mă refer la transpunerea Directivei tutunului, proces care, în alte state, este în faza de finalizare, iar la noi nici măcar nu a fost demarat”, a declarat Adrian Pirau, Market Development Manager, Imperial Tobacco Romania.
"Țigaretele sunt cele mai traficate produse accizabile. Activitatea este profitabilă pentru infractori, din cauza ponderii de 80% pe care taxele o au în prețul unui pachet de țigarete. În același timp, produsul se pretează la modalități de transport dintre cele mai diverse, de la rezervoare de carburant, până la lipirea pe corp, ascunderea în încălțăminte sau în lenjerie. În vederea stopării fenomenului, în punctele vamale lucrătorii noștri au la dispoziție scannere performante, precum și câini special antrenați pentru depistarea țigaretelor ilegale. În cel de-al treilea trimestru al anului, structurile de la nivel central, regional și local ale Directiei Generale a Vămilor au confiscat cca 3 milioane de țigarete, precum și mijloace de transport. Și pe viitor, vom acționa pentru îndeplinirea principalului nostru obiectiv, de reducere a traficului ilegal cu produse accizabile și cu sprijinul producătorilor de țigarete. Astfel, pe lângă activitățile operative specifice, în lunile care urmează vom derula noi campanii publice, alături de Poliția Română, prin care urmărim creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor a efectelor negative pe care contrabanda le are asupra societății. Sprijinul opiniei publice și al cetățenilor este esențial, dat fiind că, în momentul de față, în cadrul legislativ nu este responsabilizat și cumpărătorul care optează pentru produsele contrafăcute sau traficate ilegal”, a declarat Claudiu Ardeleanu, Director General, Direcția Generală a Vămilor.