De ce costă la noi țigările mai mult și de patru ori decât în acesate țări? ”Acciza și TVA-ul reprezintă în medie 80% din prețul plătit de către consumatorul romăn, sau, altfel spus, 16 țigări din 20 înseamnă taxe”, explică Corporate&Regulatory Affairs Director la British American Tobacco România (BAT). El subliniază că în România, ”tutunul furnizează cam 40-41% din totalul accizei. E imens, față de o medie europeană care era în 2011 de vreo 30-31%. Numai contribuția BAT a fost în 2012 de 1,5 miliarde de euro. Și nu suntem singuri… mai sunt și ceilalți doi competitori care contribuie semnificativ. Deci, cam 3 miliarde de euro din bugetul statului vin numai de la tutun”.

Privind retrospectiv, în 2002 – 2003, piaţa neagră însemna 2-3%, în 2006, contrabanda a urcat spre 10%, pentru ca în 2010 de atingă un maxim istoric de 36,2%, ca urmare a creșterii masive a accizei pentru tigarete. Acum, comerțul ilicit cu țigarete ajunge la 13% din piață.

Pe piaţa românească a tutunului – estimată de Adrian Popa la circa 3,2 miliarde de euro -, sunt prezente toate cele trei companii care domină şi la nivel internaţional industria tutunului: BAT, JTI și Philip Morris International (dețin împreună 95% din piață).

Adio ţigări subțiri și mentolate!

Comisia Europeană a modificat Directiva privind produsele din tutun (2001/37/CE). Ce tipuri de țigări vor dispărea de pe piață? 20% din tutunul de pe piața românească va dispărea peste doi ani, când noile reglementări adoptate la Bruxelles, cu privire la restricționarea vânzărilor de țigarete, vor deveni lege.
Pe scurt, Directiva revizuită interzice o serie de arome din tutun (precum vanilie, ciocolata sau piña colada), standardizează lungimea, diametrul și culoarea țigaretelor și limitează expunerea reclamelor de pe pachete, în favoarea mesajelor de avertizare (pozele cu plămânii măcinați de tutun și tumori canceroase vor acoperi 75% din suprafață, faţă de 40% în prezent). Și mai exact, proiectului inițiat de Comisie propune eliminarea de pe piaţa din Europa a ţigărilor mentolate şi a celor slim, pe motiv că primele sunt mai nocive decât cele normale, deoarece conţin substanţe care dau aromă, cofeină, taurină sau coloranţi, iar cele subţiri, fumate cu precădere de femei, nu conţin mai puţine substanţe dăunătoare pentru organism. Nu scapă de modificări nici țigările electronice – cele cu un anumit conținut de nicotină vor putea fi comercializate numai dacă sunt autorizate ca produse farmaceutice. Miza noilor restricţii – care ar urma să fie aplicate din 2015 – este reducerea drastică a numărului celor care fumează.

Click pentru mărire