Această creștere de peste trei puncte procentuale în doar două luni ar putea fi cauzată de sezonalitate, de așteptările legate de sfârsitul de an, precum și de îngrijorarea populației referitoare la adâncirea crizei economice, coroborată cu sporirea cheltuielilor în perioada de iarnă, notează studiul.
"Ar mai trebui adăugat ca, in timp ce inventivitatea contrabandistilor e inepuizabilă  – acum se transportă țigaretele ilegal și cu deltaplanul sau pe sub apă – bugetele alocate de instituțiile competente ale statului pentru combaterea contrabandei, precum și numărul lucrătorilor vamali și ai Poliției de Frontieră s-au redus substanțial. A apărut și o nouă tendință semnalată de autorități. Din ce în ce mai multe țigarete ieftine pătrund în spațiul comunitar, inclusiv în România, prin Grecia", a declarat Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications, JTI Romania. 
În ianuarie 2010, contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, consecință a creșterilor masive ale accizei la țigarete.Media contrabandei pe 2011 se ridică la 15,2%.