Un experiment interesant – asa poate fi caracterizata introducerea la tranzactionare, la Bursa Romana de Marfuri (BRM), a contractelor futures pe pretul energiei electrice si al gazului natural. In Romania, piata concurentiala a electricitatii este, deocamdata, foarte mica, iar despre cea a gazului inca nu se poate vorbi. In consecinta, este de asteptat ca si piata contractelor la termen pe preturile acestor produse sa fie apatica, cel putin la inceput.
De altfel, nici conducerea BRM nu-si face iluzii in privinta succesului imediat al acestui demers, ceea ce este logic, daca tinem cont fie si numai de modul de stabilire a pretului futures si a pretului de executare.
In cazul contractului pe pretul electricitatii (denumit kWh BRM), jucatorii trebuie sa anticipeze pretul in lei al unui kWh valabil la data scadentei pentru consumul de energie electrica E2 din orele de zi pentru inalta tensiune. Pentru cei care nu lucreaza in energetica este la fel de complicat pe cat suna, intrucat este vorba de un pret mediu stabilit pe piata concurentiala a energiei. Foarte pe scurt, piata concurentiala este cea pe care lucreaza producatorii si furnizorii licentiati (14 si respectiv 16 societati) si cei 19 consumatori eligibili. Pe aceasta piata, administrata de OPCOM, operatorul comercial al pietei, se tranzactioneaza doar 8% din electricitatea produsa in Romania, ceea ce face ca pretul stabilit sa fie relevant pentru foarte putine societati. Astfel, jucatori pe contractul futures kWh BRM nu ar putea fi decat firmele care tranzactioneaza pe piata concurentiala a energiei (pentru operatiuni de hedging) si speculatorii, in masura in care inteleg cum se stabileste pretul mediu, pentru a-l putea anticipa.
Cat priveste contractul futures Gaz natural BRM, aici jucatorii vor avea de anticipat pretul reglementat unic al metrului cub de gaz valabil la data scadentei, adica pretul platit de populatie. Problema este ca acest pret il stabileste Guvernul, nu piata, ceea ce inseamna ca momentul si cuantumul modificarii sale pot fi ghicite, dar nu deduse. Singurii care ar putea juca inteligent pe contractul Gaz natural BRM sunt cei implicati in stabilirea pretului pentru populatie al gazului natural, dar asta ar fi ca un gol marcat din ofsaid.
Specificatia contractului kWh BRM
Activul de baza: kWh
Scadenta: o luna
Marimea contractului: 30 MWh
Pretul futures: tariful, in lei, al unui kWh, anticipat a fi valabil la data scadentei, pentru consumul de energie electrica E2 din orele de zi pentru inalta tensiune
Pretul de executare: tariful stabilit de ANRE (OPCOM), valabil pentru data scadentei
Modalitatea de executare: regularizare valorica in lei.
Specificatia contractului gaz natural BRM
Activul de baza: mc de gaz natural pentru uz industrial
Scadenta: o luna
Marimea contractului: 10.000 mc
Pretul futures: pretul reglementat unic, in lei, al unui mc de gaz natural, anticipat a fi valabil la data scadentei (pretul platit de populatie)
Pretul de executare: pretul reglementat unic stabilit de ANRGN, valabil pentru data scadentei
Modalitatea de executare: regularizare valorica in lei.