"Şi înainte de insolvenţă dar şi pe perioada insolvenţei s-au purtat negocieri cu beneficiarii de contracte bilaterale. În toată această perioadă, cu două excepţii, toţi au avut o poziţie refractară, nu au achiesat la noile condiţii de negociere, adică preţul de vânzare să fie cel de pe piaţa concurenţială. Nu au fost de acord nici cu reducerea cantităţilor. Au fost denunţate trei contracte, cu Europec şi două cu EFT. Se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu intermediarii, urmând ca până la finalul lunii să fie denunţate şi aceste contracte", a afirmat Daniel Chiţoiu.

Pagubele Hidroelectrica în urma derulării contractelor bilaterale se ridică, potrivit oficialului MECMA, la 4,5 miliarde lei.

"Hidroelectrica vindea energia electrică în cea mai mare parte prin contracte bilaterale încheiate cu ‘băieţii deştepţi’. Paguba societăţii din aceste contracte se ridică la 4,5 miliarde lei (1,2 – 1,3 miliarde euro), aşa cum au fost evaluate de administratorul special şi de cel judiciar", a adăugat Chiţoiu.

Ministrul Economiei a precizat că administratorul special urmează să aducă Hidroelectrica la ‘starea normală’ până la începutul trimestrului patru din 2012.
UPDATE
Selecţia managementului privat pentru Electrica Furnizare se va finaliza la până la finalul lunii iulie 2012, iar la Hidroelectrica au fost propuse 37 de oferte pentru selecţia boardului, a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu.

"Selecţia managementului privat la companiile de stat se va finaliza în decursul acestui an, pentru toate cele 48 de companii.
La Electrica Furnizare se va finaliza selecţia managementului privat până la finalul lunii, la Hidroelectrica procesul de selecţie a boardului este în curs, au fost propuse 37 oferte. Până la finalul lunii sperăm să avem lista scurtă pentru board. Interviurile pentru lista scurtă vor avea loc după ieşirea societăţii din insolvenţă", a afirmat Daniel Chiţoiu.

Ministrul Economiei a adăugat că procedura de selecţie a managerilor privaţi a fost lansată săptămâna trecută, iar în urma unor unor solicitări ale consultanţilor, de clarificări, a fost retras documentul de pe site-ul MECMA, pentru efectuarea completărilor necesare.