Contractele bilaterale ale Hidroelectrica au fost reziliate, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.
‘Veştile de la Hidroelectrica sunt foarte bune. Ce nu a reuşit niciun Guvern şi niciun preşedinte care se laudă pe la televizor, am reuşit noi. S-au reziliat toate contractele bilaterale’, a afirmat Victor Ponta.
Şeful Executivului a precizat că pierderile înregistrate în urma contractelor se ridică la 1,5 miliarde euro.
‘Faptul că nu mai pierdem peste 1,5 miliarde euro pe baza unor decizii, semnături ale lui Videanu. Toată lumea a zis că nu o să reuşim nici noi’, a adăugat Ponta.
Ce contracte au fost reziliate
Şase din cele zece contracte bilaterale ale Hidroelectrica au fost reziliate, potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, partener în cadrul companiei Euro Insol.
În urma renegocierilor contractelor bilaterale purtate de Hidroelectrica, şase contracte din zece au fost reziliate. Potrivit administratorului judiciar, miercuri vor avea vor avea loc negocieri cu Elsid şi Electrocarbon. De asemenea, renegocierile contractului cu Alro sunt în derulare.
Hidroelectrica a denunţat, marţi, contractul cu traderul de energie Energy Holding, potrivit unor surse din companie.
Reprezentanţii Energy Holding au precizat că analizează toate mijloacele legale prin care pot reacţiona ca urmare a acestei decizii, anunţată marţi de către administratorul judiciar al Hidroelectrica – Euro Insol SPRL.
‘Decizia de denunţare a contractului vine după mai bine de şapte luni de negocieri, perioadă în care Energy Holding a dovedit bună credinţă şi a venit, în permanenţă, în întâmpinarea cerinţelor Hidroelectrica. Cu toate că echipa de negocieri a Hidroelectrica s-a schimbat pe parcursul celor şapte luni de cel puţin trei ori şi negocierile au pornit de fiecare dată de la zero, reprezentanţii Energy Holding au dovedit flexibilitate în acceptarea modificărilor parametrilor esenţiali ai contractului: preţ, durată, cantitate. Vom gestiona situaţia creată şi vom limita impactul deciziei Hidroelectrica asupra partenerilor noştri contractuali. În prezent, Energy Holding analizează toate mijloacele legale prin care poate reacţiona ca urmare a acestei decizii’, se menţionează într-un comunicat remis AGERPRES.
Vineri, Hidroelectrica a anunţat că denunţă contractele cu traderul elveţian de energie Alpiq, decizia intrând în vigoare de la 1 august.
Referitor la contractele Hidroelectrica cu ”băieții deștepți”, ministrul Daniel Chițoiu a declarat că renegocierile vor continua pentru trei dintre acestea, din domeniul industrial. ”Au fost denunţate cele mai mari contracte păguboase, mai rămân în renegocieri trei contracte din domeniul industrial, rămânând ca acestea să fie denunţate sau renegociate conform condiţiilor din piaţă, renegocierea preţului, termenelor, cantităţilor”, a declarat Daniel Chiţoiu.
Cele trei contracte sunt încheiate cu Alro, Electrosid şi Electrocarbon, a adăugat ministrul Economiei.
‘Ultimele două primesc energie la preţurile din 2010, la 100 – 101 lei pe MW. Trebuie renegociat la preţul pieţei’, a spus Chiţoiu.
Oficialul a precizat că organismele de cercetare penală vor fi sesizate de administratorul judiciar în cazul contractelor frauduloase.
‘Administratorul judiciar este singurul abilitat să sesizeze organele de cercetare penală acolo unde contractele au fost frauduloase. Mai sunt şi contracte de achiziţii şi de investiţii’, a menţionat Chiţoiu.
Întrebat dacă vor fi anchetaţi şi directorii companiei Hidroelectrica numiţi de PSD, care au încheiat sau renegociat contractele companiei în trecut, Chiţoiu a răspuns că justiţia nu va judeca în funcţie de partidul care a numit directorii în funcţie.
‘Justiţia nu ţine cont de cine a pus directorul general’, a declarat Chiţoiu.
În urma renegocierilor contractelor bilaterale purtate de Hidroelectrica, şase contracte din zece au fost reziliate. Potrivit administratorului judiciar, miercuri vor avea vor avea loc negocieri cu Elsid şi Electrocarbon. De asemenea, renegocierile contractului cu Alro sunt în derulare.
Hidroelectrica a denunţat, marţi, contractul cu traderul de energie Energy Holding. Reprezentanţii Energy Holding au precizat că analizează toate mijloacele legale prin care pot reacţiona ca urmare a acestei decizii, anunţată marţi de către administratorul judiciar al Hidroelectrica – Euro Insol SPRL.
Vineri, Hidroelectrica a anunţat că denunţă contractele cu traderul elveţian de energie Alpiq, decizia intrând în vigoare de la 1 august. În urmă cu două zile, miercuri, Hidroelectrica a denunţat alte două contracte bilaterale, respectiv acelea pe care le avea cu traderul Energy Financing Team (EFT). Primul contract denunţat a fost cel încheiat cu EuroPec.