Obligativitatea contractelor colective de muncă, măsură gândită de Guvern, va amplifica tensiunile dintre angajatori și angajați, consideră specialistul în resurse umane George Butunoiu.
"Această măsură va crea o presiune în sensul trecerii angajaților pe contracte de persoană fizică autorizată (PFA), desigur acolo unde este posibil, deoarece guvernanții prevăd tendința și vor încerca să limiteze această posibilitate", a spus Butunoiu.
"Va crește volumul de muncă temporară și vor fi mai puține angajări. Totuși, nu cred că firmele vor reduce salariile, pentru că ar însemna să facă și mai rău. Contractele colective de muncă obligatorii reprezintă o măsură adoptată de un stat slab, care vrea să introducă protecția socială cu forța, să o pună pe seama companiilor", a adăugat recruiterul.
El crede că multe firme vor merge pe externalizarea serviciilor de angajare a personalului, fiind dispuse "să plătească mai mult pentru a scăpa de bătaia de cap".
Contractele colective de muncă vor redeveni obligatorii în România
Contractele colective de muncă vor redeveni obligatorii atât în instituțiile publice, cât și în cele private, a anunțat, vineri, la Botoșani, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.
Potrivit acestuia, această obligativitate urmează a fi inclusă în noua Lege a dialogului social, care va fi lansată spre dezbatere imediat după intrarea în vigoare a Legii salarizării unice în sistemul bugetar.
"Există o solicitare a tuturor sindicatelor reprezentative la nivel național și trebuie să creăm un sistem de protecție a angajaților, astfel încât drepturile acestora să fie respectate. Legea actuală trebuie modificată astfel încât noi să creăm condițiile minime pentru respectarea drepturilor angajaților, pentru că nu vrem să influențăm foarte mult mediul de afaceri", a afirmat Petrea.
Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social consideră că Guvernul a făcut o eroare, în 2011, când a eliminat contractele colective de muncă la nivel de ramură și unitate.
"Consider că o lege adoptată prin asumare și nu prin dezbatere publică, o lege care până la urmă a înghețat dialogul social și a făcut imposibilă semnarea contractelor colective de muncă a fost o lege împotriva salariaților din România", a declarat Gabriel Petrea.