Avem aici si capitolul "Mari privatizari". Nu insa si "Mari privatizari esuate". Totusi sa nu omitem faptul ca 62% din capitalul social total privatizat rezulta din marile privatizari: Petrotel, RomTelecom, BRD, Petromidia, Romaero etc.A fost, la finalul lui 1998, un ade-varat iures reformist, care a cuprins inclusiv infrastructura FPS. Din perspectiva penuriei bugetare, vanzarea RomTelecom si cea a BRD au fost categorisite drept mari succese. La inceputul acestui an, se observa, deja, o schimba
Avem aici si capitolul „Mari privatizari”. Nu insa si „Mari privatizari esuate”. Totusi sa nu omitem faptul ca 62% din capitalul social total privatizat rezulta din marile privatizari: Petrotel, RomTelecom, BRD, Petromidia, Romaero etc.
A fost, la finalul lui 1998, un ade-varat iures reformist, care a cuprins inclusiv infrastructura FPS. Din perspectiva penuriei bugetare, vanzarea RomTelecom si cea a BRD au fost categorisite drept mari succese.
La inceputul acestui an, se observa, deja, o schimbare de ton: se vrea in continuare accelerarea privatizarii, dar iuresul s-a potolit. S-a vandut dificila Petromidia, si inca pe un pret acceptabil. A urmat, la cateva zile, Romaero. In aceste zile, Dacia Pitesti si Banc Post au anuntat ca sunt pe ultima suta de metri a negocierilor. In legatura cu aceste intarzieri, Radu Sarbu a declarat ca doreste sa obtina clauze contractuale cat mai bune pentru statul roman. Cu alte cuvinte, festina lente.
Urgentele nu lipsesc. Valva creata in jurul Bancorex a indus panica in randurile populatiei. Sectorul siderurgic, in frunte cu Sidex, poate deveni oricand o grava problema sociala. Iar rafinaria RAFO Onesti penduleaza intre litigii patrimoniale si variantele de privatizare sau includere in Petrom.
Radu Vasile a declarat ca privatizarea se va incheia in mai 1998. Radu Sarbu l-a contrazis, discret, intr-o emisiune televizata, spunand ca este o viziune optimista. In 1999, se vor privatiza 30% dintre societatile ramase, iar la sfarsitul anului 2000, vor ramane inca 25% in portofoliu.
Marile privatizari
dau tonul reformei
In privinta marilor privatizari, 1998 a semanat cu un sandvis, asimetric. A inceput agresiv cu privatizarea Petrotel, s-a sfarsit in tromba, cu Romtelecom si BRD, iar la mijloc – repaus.
Povestea rafinariei Petrotel isi are izvorul in celebra lista de lichidari a lui Ciorbea. In august 1997, datoriile totale ajunsesera la 845 miliarde lei, la un capital social de 283 miliarde. Situatia disperata a determinat adunarea generala a actionarilor sa ia decizia de inchidere a societatii. Salvarea a venit de la compania rusa LUKoil, care a cumparat, in luna februarie, 51% din actiuni. La numai cateva zile, cand s-a constatat ca datoriile de 55 milioane dolari din caietul de sarcini erau in realitate de 90 milioane. In aprilie, s-a pus chiar problema adoptarii unei ordonante de urgenta pentru amanarea datoriilor Petrotel catre Bancorex. In septembrie, lovitura de teatru! Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor a respins ordonanta, motivand ca datoria inregistrata la Ministerul Finantelor este de 97 milioane USD, iar la FPS de doar 53 milioane. Pe de alta parte, Vladimir Dobrea, presedintele LUKoil Romania, este convins ca va fi respectat contractul de vanzare, deci ordonanta va trece si va fi votata.
In octombrie, inscaunarea lui Radu Sarbu si campania reformista a lui Radu Vasile au scuturat intregul FPS. Seceta bugetara reclama privatizari rapide si profitabile. Pe acest fond, pe data de 12 noiembrie, compania de stat OTE din Grecia a cumparat 35% din actiunile RomTelecom contra sumei de 675 milioane USD. Specialistii au pendulat atunci intre superlative si acuze. S-a spus ca este cea mai mare privatizare a deceniului. Dar si ca suma obtinuta este prea mica. S-a spus ca starea precara a economiei nu a permis obtinerea unui pret mai bun. Dar si ca negocierea s-a facut in pripa. Potrivit unui studiu al firmei de consultanta Arthur Andersen, vina o poarta atat mediul economic intern, cat si cel extern. Criza ruseasca a concurat in mod nefericit cu dubla inrautatire a riscului de tara al Romaniei. Nu degeaba, cele doua companii ramase in cursa au cerut, pe 8 septembrie, amanarea cu o luna a termenului pentru depunerea ofertelor. Trebuia reevaluat riscul afacerii, adaptat la noile evenimente. La capitolul greseli, este enumerata vanzarea Telemobil (fosta proprietate a RomTelecom) la inceputul lunii august 1998. Aceasta vanzare separata a scazut atat valoarea Telemobil, cat si a RomTelecom.
Intre timp, privatizarea BRD se derula fara litigii. Recunoscuta drept cea mai performanta banca romaneasca, in cursa pentru cumparare
s-au inscris sase investitori. A castigat, dupa cum se stie, SociA