Prețul TTF, prețul de referință al Europei, a ajuns luni la cel mai scăzut nivel din septembrie 2021, iar Europa pare încrezătoare că nu vor exista penurii de gaze în această iarnă.

Cu toate acestea, cursa pentru asigurarea aprovizionării pentru iarna viitoare nici măcar nu a început cu adevărat. Prețurile vor rămâne mai mari decât înainte de invazia rusă în Ucraina pe tot parcursul verii, deoarece Europa se va confrunta cu o concurență mai acerbă din partea Asiei pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL).

Contractele futures TTF pentru luna decembrie au un preț de peste 60 de euro pe megawatt-oră, mult mai mare decât cel de 54 de euro pe megawatt-oră pentru luna martie.

Se preconizează o creștere a concurenței dintre Europa și Asia

Anul trecut, Asia – inclusiv China – a înregistrat o cerere temperată pe fondul prețurilor spot ridicate și al încetinirii economiei chineze. Cu toate acestea, odată cu redeschiderea Chinei, cererea de gaze și GNL va crește, ceea ce va spori concurența dintre Asia și Europa pentru livrările spot, spun analiștii, informează oilprice.com.

În plus, vremea în Europa a fost mai blândă decât de obicei pentru perioade îndelungate până acum în această iarnă, permițând un consum mai mic de gaze pentru încălzire și generarea de energie.

Este departe de a fi sigur că Europa, și emisfera nordică în ansamblu, vor avea temperaturi blânde iarna viitoare.

Iarna viitoare ar putea fi mai grea

Guvernele și autoritățile de reglementare din UE spun că, deși o criză majoră de penurie de gaze a fost evitată pentru această iarnă, iarna viitoare ar putea fi mai dificilă.

„Prețurile par să rămână structural mai mari decât erau înainte de invazia rusă”, a declarat Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse la Eurasia Group, într-o notă recentă preluată de Bloomberg.

Europa continuă să adauge noi capacități de import de GNL, în special în Germania și Olanda, dar dacă oferta globală va fi mai restrânsă, prețurile vor crește din nou.

Prețurile gazelor din Europa au crescut cu aproximativ 3%, la 58 de dolari (54 de euro) pe megawatt-oră (MWh), miercuri, în jurul prânzului, la Amsterdam.

Prețurile s-au menținut în intervalul 53-64 de dolari (50-60 de euro) pe MWh timp de câteva săptămâni, pe fondul unor stocuri de gaze mai mari decât cele sezoniere, a vremii blânde și a intrărilor constante de GNL.