Bursa de Valori Bucureşti (BVB) începe, din 25 iulie, tranzacţionarea a două noi contracte futures, respectiv Brent Crude Oil Futures şi Silver Futures, se arată într-un comunicat al BVB.
Primul contract are ca activ suport preţul în dolari SUA al unui baril de petrol de tip Brent Crude Oil iar cel de-al doilea preţul în dolari SUA al unei uncii troy de argint cu puritate de minim 99,9%.
SSIF Tradeville va acţiona în calitate de Market Maker pentru cele mai apropiate două scadenţe ale acestor două contracte futures. De altfel, deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare de luni va fi oficiată de Mihaela Biciu, Director General Tradeville.
Volumul minim corespunzător ofertei ferme de cumpărare şi de vânzare este de 25 contracte.
Primele scadenţe disponibile sunt 11 august şi 11 septembrie pentru contractul Petrolul Brent şi 11 august şi 11 octombrie pentru Argint. Lunile de scadenţă sunt: fiecare lună a anului pentru primul contract şi din două în două luni calendaristice (februarie, aprilie etc) pentru cel de-al doilea.
Marja unitară este de 450 lei/contract pentru Brent Crude Oil şi de 325 lei/contract pentru Silver iar limita zilnică de variaţie de +/-10 dolari/baril sau +/-5 dolari/uncie troy.
Până la data de 31 august 2011 inclusiv, BVB nu percepe tarif pentru tranzacţionarea acestor noi contracte futures. Ulterior tarifele sunt BVB: 0,35 lei/contract pentru Brent Crude Oil şi 0,15 lei/contract pentru Silver, iar CCB (Casa de Compensare Bucureşti) – 1,00 lei/contract pentru primul şi 0,35 lei/contract pentru cel de-al doilea.
Piaţa Derivatelor a fost lansată în luna septembrie 2007 şi reprezintă piaţa reglementată la termen administrată de BVB în conformitate cu prevederile Codului BVB-Operator de Piaţă, Cartea a II-a ‘Piaţa Reglementată la Termen’. Instrumentele financiare derivate listate sunt contracte futures având activ suport indici bursieri, acţiuni şi valute.
Casa de Compensare Bucureşti a fost înfiinţată în 2007 în dublă calitate de casă de compensare şi de contraparte centrală, pentru a desfăşura operaţiuni post-tranzacţionare specifice instrumentelor listate pe Piaţa Derivatelor, într-un mod eficient şi sigur, respectând legislaţia incidentă precum şi utilizând principii şi mecanisme recunoscute de standardele şi de practicile internaţionale în domeniu.
SURSA: Agerpres