Contractele de privatizare icheiate de Fondul Proprietatii de Stat cu asociatiile salariatilor ifiintate i acest scop nu au constituit piesa de rezistenta a programului de accelerare a reformei economice. Pina i prezent, conform datelor comunicate de FPS, au fost icheiate 3.700 de astfel de contracte pentru privatizarea unor societati comerciale, din care numai 378 au fost reziliate. Procentajul este bun, raportat isa la conditiile oferite salariatilor, poate fi considerat mare. Modalitatile de plata sunt avantajoase, acceptindu-se plata i rate, cu avans achitat din surse proprii; avansul este de minimum 20% din pretul de vinzare; platile se esaloneaza pe o perioada de trei-cinci ani de la data icheierii contractului de vinzare-cumparare, cu o dobinda de 10% pe an. in plus, dividendele aferente actiunilor dobindite de o asociatie i conditiile Ordonantei de urgenta nr. 88/1997 sunt neimpozabile pe durata executarii contractului.
O problema destul de dificila deriva din prevederile finale prin care se reglementeaza functionarea acestor asociatii ale salariatilor. Astfel se specifica faptul ca actiunile dobindite de PAS sunt transmise membrilor asociatiei numai dupa plata integrala a pretului stabilit la negocierea cu FPS. Deci pentru o perioada cifrata i cele mai multe cazuri la valoarea maxima de cinci ani, actiunile sunt practic blocate, neputind face obiectul vreunei tranzactii de vinzare-cumparare. Actiunile dobindite de PAS se iscriu i registrul actionarilor societatii comerciale.
Aceste reglementari ii impiedica pe membrii asociatiei sa dispuna de pachetele de actiuni i limita sumei pe care au achitat-o, ei nefigurind printre actionarii societatii i mod individual, pina cind itreaga asociatie nu achita integral pretul. in situatia i care, ulterior perfectarii contractului de vinzare-cumparare itre Fondul Proprietatii de Stat si asociatie, unii membri ai asociatiei doresc sa iasa din asociere, acestia vor pune la dispozitia asociatiei aceste actiuni, i vederea redistribuirii lor tot i cadrul asociatiei. Astfel, acestia nu vor primi decit sumele pe care le-au achitat, fara a capata si actiunile corespunzatoare. Se poate itimpla ca o parte a membrilor sa prefere plata i avans a cotei de actiuni la care au dreptul, dar daca nu detin majoritatea simpla de jumatate plus unu i cadrul adunarii generale a asociatiei, sa nu li se aprobe cererea. La adunarea generala, fiecare membru are dreptul la un vot, si nu i limita numarului de actiuni pe care le detine.
Avantajele acordate PAS-urilor influenteaza negativ piata de capital, si i special pe cea extrabursiera, Rasdaq, unde sunt listate majoritatea acestor societati ce-au facut obiectul privatizarii prin aceasta metoda. Blocarea pentru trei-cinci ani a unui numar imens de actiuni, corespunzator participatiei FPS la peste 3.000 de societati, reduce valoarea tranzactiilor pe aceasta piata. in plus, concentrarea actionariatului este aminata, investitorii interesati de preluarea pachetului majoritar fiind i mod evident dezavantajati. Modificarea legislatiei ar permite, de asemenea, FPS-ului sa-si recupereze mai rapid pretul actiunilor contractate, daca s-ar facilita plata i avans din partea membrilor PAS. Circulatia acestor actiuni s-ar accelera daca actiunile detinute de membrii PAS ar fi considerate optiuni pentru cumparare, pe care fiecare sa le exercite liber, i momentul dorit. Mecanismul nu reprezinta o noutate pentru pietele de capital dezvoltate, putindu-se introduce cu usurinta si pe piata rominesca. Astfel, numai negocierea pentru privatizare s-ar duce itre FPS si PAS, o data cu icheierea contractului fiecare membru intrind i posesia unei optiuni pentru cumpararea unui anumit numar de actiuni, la pretul stabilit i contract. Dreptul de exercitare a optiunii este conditionat de termenele de plata, i cazul depasirii acestora optiunea fiind anulata. in conditiile actuale, rezilierea contractului de privatizare se face la neachitarea a doua rate succesive, FPS reluind procedura de privatizare si restituind sumele icasate pina i acel moment.
Contractele icheiate cu PAS defavorizeaza piata
9 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 9 noiembrie 2000, 14:00
Contractele de privatizare icheiate de Fondul Proprietatii de Stat cu asociatiile salariatilor ifiintate i acest scop nu au constituit piesa de rezistenta a programului de accelerare a reformei economice. Pina i prezent, conform datelor comunicate de FPS, au fost icheiate 3.700 de astfel de contracte pentru privatizarea unor societati comerciale, din care numai 378 au fost reziliate. Procentajul este bun, raportat isa la conditiile oferite salariatilor, poate fi considerat mare. Modalitatile de
Etichete: actiuni,
arhiva,
investment trust
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook