Un lucru însă este cert: în privința efectelor secundare generate de vaccinuri, producătorii au doar o răspundere limitată, a declarat Zoltán Lomnici, avocat în drept constituțional, în cadrul unei emisiuni difuzate de Radio Kossuth din Ungaria.
Pe de altă parte, ministrul ungar al Justiției, Judit Varga, a anunțat că Ministerul Justiției va înainta în această primăvară o propunere legislativă Parlamentului de la Budapesta în legătură cu reglementarea funcționării în Ungaria a marilor companii de tehnologie, a amintit Radio Kossuth în cadrul emisiunii intitulate „Bună dimineață, Ungaria”, transmite Hirado.
Giganții tehnologici ignoră legislația din UE
Potrivit expertului juridic al Institutului Századvég, în ultimii ani a devenit evident că este intolerabil ca giganții rețelelor de socializare care dispun de mari capitaluri, furnizori transfrontalieri ai serviciilor de conținut online, ignoră mediul legislativ al țărilor membre ale UE în care furnizează serviciul respectiv. În legătură cu aceste companii au existat și anterior anomalii din cauza moralului lor fiscal, a adăugat Judit Varga. De această reglementare este nevoie în primul rând din cauza practicilor de restricționare a libertății de exprimare pe rețelele de socializare.
„O propunere legislativă similară pregătește și Polonia, unde amenda care poate fi impusă ar putea să ajungă la 2,5 milioane de dolari. Și aici scopul este eliminare cenzurii nejustificate”, a subliniat Zoltán Lomnici, care a adăugat că și Germania și Bruxelles-ul au întreprins verificări cu privire la reglementarea funcționării marilor companii de tehnologie.
De ce este îngreunată livrarea de vaccinuri
În cadrul emisiunii difuzate de Radio Kossuth avocatul în drept constituțional a fost întrebat și de achizițiile îngreunate de vaccinuri din UE, după ce producătorii de vaccinuri Pfizer și AstraZeneca au anunțat că vor livra o cantitate mai mică de vaccinuri în țările membre ale Uniunii Europene.
„Achiziționarea centralizată a vaccinurilor a fost apreciată prima dată drept un succes de Comisia Europeană, care a încheiat contracte cu șase producători de vaccinuri în numele statelor membre, în valoare de 2,5 miliarde de euro. Însă livrarea vaccinurilor este îngreunată. Cea de-a doua problemă este că contractele încheiate au fost secretizate, astfel nu vom putea cunoaște detaliile privind prețurile și livrarea vaccinurilor și, în plus, producătorii au doar o răspundere limitată din cauza efectelor secundare ale vaccinurilor”, a precizat expertul juridic al Institutului Századvég.
Bruxelles-ul nu oferă niciun răspuns
Zoltán Lomnici a subliniat în continuare că Bruxelles-ul nu oferă niciun răspuns la ce nevoie a fost de toate acestea, de așa-numitele măsuri pro-consumatori, care nu servesc interesele cetățenilor UE.
„În timp ce președintele Consiliului European Charles Michel și președintele Comisie Europene Ursula von der Leyen poartă negocieri cu diferiţi producători de vaccinuri, Italia nu întârzie să dea în judecată pe unul din producătorii de vaccinuri din cauză că aceste substanțe nu sunt livrate la timp”, a mai spus Zoltán Lomnici.
Avocatul în drept constituțional a amintit că în timp ce stânga ungară atacă Guvernul de la Budapesta în legătură cu vaccinurile dezvoltate în Rusia și China, nu se lansează în atacuri la adresa cancelarului german Angela Merkel care pledează pentru utilizarea europeană a vaccinurilor rusești. Expertul a mai amintit că în urmă cu 20 de ani 60% din materiile prime farmaceutice au fost fabricate în Europa, azi acest raport s-a inversat și două treimi din aceste produse sunt fabricate în China. Din acest motiv se pune la îndoială campania stângii ungare împotriva vaccinului rusesc.
„Țările care au încheiat contractele direct cu producătorii de vaccinuri azi au succes în procesul de vaccinare, așa cum a procedat și Ungaria cu Rusia”, a conchis Zoltán Lomnici.