Contractele pentru vaccinurile anti-COVID vor fi anulate? Nicolae Ciucă: „Trebuie să luăm o decizie astfel încât să nu irosim banii”
Mai precis, premierul a spus că România a achiziționat cantități foarte mari de vaccin anti-COVID, care depășesc capacitatea de stocare a țării noastre.
„Este o analiză pe care ministerul Sănătății o are în desfășurare. Trebuie să vedem care sunt elementele de cost ale unei astfel de decizii. Cert este că în acest moment, privind și analizând datele de vaccinare cu numărul de vaccinuri contractat, trebuie să luăm neapărat o decizie astfel încât să nu irosim banii degeaba”, a declarat Nicolae Ciucă.
De asemenea, premierul a spus și că dozele din luna ianuarie și februarie, aproximativ 6,5 milioane, au fost vândute în Germania și Ungaria. Totuși, România s-a angajat să cumpere în 2022 și 2023 aproape 39 de milioane de doze. Mai apoi, acesta a fost întrebat dacă contractele vor putea fi anulate.
„Nu pot să intru în prevederile contractuale care sunt confidențiale. Este o chestiune stabilită de Comisia Europeană”, a răspuns Nicoale Ciucă.
România ar fi putut refuza dozele de vaccin anti-COVID
Amintim că ministrul Sănătății a precizat într-o declarație la România TV că România a primit o solicitare prin care i se cerea să spună dacă dorește cota-parte de vaccinul anti-COVID achiziţionată la nivelul Uniunii Europene.
Având în vedere că nimeni nu a răspuns la această solicitare, spune Alexandru Rafila, condițiile au fost considerate un acord tacit, motiv pentru care țara noastră a primit 39 de milioane de doze pentru anii 2022 și 2023.
De asemenea, șeful de la Muncă a spus că România a avut mai multe ocazii de a refuza aceste doze de vaccin.
„Eu sunt mai puţin familiar cu ceea ce s-a întâmplat în cursul anului 2021, dar câteva concluzii pot să trag. Practic, acordul cadru acesta care a fost semnat de Comisia Europeană pentru statele membre prevedea livrarea vaccinurilor, tuturor tipurilor de vaccin, în tranşe pentru statele membre şi cantităţile care au fost contractate făceau posibilă vaccinarea întregii populaţii europene cu fiecare dintre aceste vaccinuri. Pentru că aceste aranjamente, aceste agreement-uri au fost făcute înainte ca vaccinurile să fie autorizate, nu se ştia în momentul respectiv care dintre ele va primi sau nu va primi autorizaţia”, a spus ministrul Sănătății.