Contractul Colectiv de Muncă din Sănătate a intrat în vigoare de pe 11 septembrie 2023
Contractul Colectiv de Muncă din Sănătate va fi valabil începând cu data de 11 septembrie în toate unităţile sanitare. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunță că acesta va fi valabil pentru perioada 2023-2025. El este „un pas semnificativ în direcţia asigurării drepturilor şi bunăstării angajaţilor din domeniul sănătăţii”.
Printre noile prevederi ale CCMS, amintim și concediul suplimentar de odihnă, pauza de masă pentru cei care lucrează în ture, protecţie împotriva discriminării. Totodată, sunt amintite și principii pentru salarizare şi echitate, drepturi specifice privind flexibilizarea timpului de lucru.
Organizația sindicală a precizat că noul contract marchează debutul unei perioade mai bune pentru profesioniștii din domeniul sănătății.
„Această realizare reprezintă un pas semnificativ în direcţia asigurării drepturilor şi bunăstării angajaţilor din domeniul sănătăţii.
Pentru a face acest contract colectiv de muncă opozabil faţă de terţi şi pentru a marca începutul unei perioade mai bune pentru toţi profesioniştii noştri din sănătate, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” publică forma integrală a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de Sănătate (CCMS), care poate fi consultată aici”, anunţă organizaţia sindicală.
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a mai precizat că publicarea conținutului contractului presupune că acesta devine aplicabil „în toate unităţile sanitare publice şi pentru toţi angajaţii din domeniul sănătăţii”.
Noi drepturi reglementate prin noul CCMS
Printre drepturile suplimentare reglementate prin noul CCMS, amintim „drepturile angajaţilor din sănătate la concediu de odihnă suplimentar pentru vechime în muncă, fidelitate şi condiţii de muncă”.
Totodată, angajații care lucrează în ture vor beneficia de pauză de masă de 30, care va fi considerată timp de lucru. CCMS recunoaște schimbul de tură ca timp de lucru.
CCMS reglementează și posibilitatea de recuperare şi plată a orelor suplimentare. Acest lucru va fi posibil „inclusiv programarea acestora prin intermediul graficului de lucru”, potrivit organizației sindicale.
Contractul specifică și faptul că indemnizaţia de concediu de odihnă trebuie să includă şi drepturile salariale aferente indemnizaţiei de hrană. El ia în considerare și aspecte legate de salarizare și echitate, armonizarea vieții profesionale cu viața personală și protecţia împotriva discriminărilor şi hărţuirii.
„Federaţia „Solidaritatea Sanitară” mulţumeşte tuturor membrilor pentru angajamentul lor şi pentru sprijinul acordat în această luptă pentru drepturile noastre. Vom continua să fim alături de voi, apărând interesele angajaţilor din sănătate şi promovând o mai bună calitate a vieţii profesionale pentru toţi membrii noştri”, a anunțat organizația.
Vă invităm să consultați întregul conținut al actualului CCMS, AICI.